După ce a „recompensat“ elevii cu medii de 3 și 4, Deca modifică sistemul de acordare a burselor elevilor
Last Updated on 04/01/2024 by Iulian Gavriluta

burse elevi slabiDupă scandalul de anul trecut, atunci când mai mulți elevi cu medii de 2, 3 sau 4 au obținut burse de merit, criteriul burselor se schimbă începând cu anul școlar 2024-2025. Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță un prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare, dar și acordarea unei burse de reziliență, în funcție de medie, absențe și nota la purtare.

Dupa ce a „recompensat“ elevii cu medii de 3 si 4, Deca modifica sistemul de acordare a burselor elevilorfoto cu rol ilustrativ

Potrivit metodologiei-cadru, pe lângă elevii cu medii de peste 9.50, primii 30% de elevi dintr-o clasă au dreptul de a primi bursă de merit, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut. Astfel se face că, la mai multe licee din țară, elevi cu media sub 5 ajung să primească lunar 450 de lei, ca urmare a „rezultatelor deosebite obținute”. Și la Constanța situația este asemănătoare. La Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” sunt 44 de copii care iau bursă de merit, deși au o medie de sub 5, cea mai mică fiind de 2.80, iar în cadrul altor unități de învățământ, elevi cu medii mult mai mari nici n-au mai îndrăznit să viseze la bursa de merit.

Se anunță schimbări în ceea ce privește acordarea bursei de merit

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și bursă de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare. Acestea vor înlocui bursele de merit existente, bursele „Ligia Deca”, pentru medii de 2, 3 și 4, premieră istorică pentru educația din România.

Ambele tipuri de burse vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. „O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a adăugat Ligia Deca. Pragul pentru bursa de reziliență ar urma să fie media 7, iar numărul de bursieri ar urma să fie limitat – maximum 30% din fiecare clasă împreună bursierii cu burse de merit și burse de reziliență.

Dupa ce a „recompensat“ elevii cu medii de 3 si 4, Deca modifica sistemul de acordare a burselor elevilorEcaterina Andronescu

Ce spune Ecaterina Andronescu despre noile modificări ale burselor

Contactată de către reporterii de la Replica de Constanța, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a transmis faptul că noile condiții sunt mult mai bune și nu se va mai ajunge niciodată la acordarea burselor de merit pentru elevii cu note sub limita promovării: „Au pus niște condiții subsidiare, cum ar fi să nu aibă mai mult de 20 de absențe și să nu aibă mai puțin de nota 10 la purtare, ceea ce este foarte bine, iar pentru clasa a IX – a se vor da bursele pe baza rezultatelor din anul precedent, ca urmare nu o să se mai ajungă niciodată la rezultatul de la Evaluarea Națională, pentru ca acest fapt i-a adus pe cei care aveau o medie de 2, 3 să ia bursă de merit. Au introdus burse pentru mamele minore, care merg la școală, și acestea vor fi oferite doar pe perioada cursurilor. Dacă au oferit acest suport, normal ar fi să-l dai și pe perioada vacanței, pentru că mama minoră trăiește și în perioada în care nu sunt cursuri. Sunt mai bine precizate criteriile decât în metodologia anterioară.”

Precizări:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

SURSE: MEN, EduPedu, Replicaonline