INTRE TIMP…INCA O “CONSPIRATIE” IMPLINITA! Anul în care statul l-a pus oficial pe Big Brother să monitorizeze tot ce postează românii pe internet
Last Updated on 03/01/2024 by Iulian Gavriluta

Big Brothers activat in RomaniaGuvernanții au activat în 2023 nu unul, ci chiar două sisteme de monitorizare în genul Big Brother, menite să monitorizeze tot ce postează românii pe internet. Cu toate acestea, Guvernul spune că nu deține și nu are informații despre niciun Big Brother.

Statul român are la această dată cel puțin două sisteme de monitorizare a tuturor postărilor făcute de români pe rețele sociale și site-uri, dar numărul acestora este, teoretic, mult mai mare. Totuși, în mod ciudat, Guvernul României neagă acest lucru și o face chiar oficial, într-un răspuns scris trimis în urma unei solicitări a Știrilor PRO TV.

Primul sistem de genul Big Brother pus la treabă anul acesta de către Guvernul României este robotul ION, un program de Inteligență Artificială intrat în funcțiune pe 1 martie 2023, drept consilier al premierului de atunci Nicolae Ciucă.

”Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Numele lui este ION şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI. Va primi un rol de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor”, a afirmat atunci Nicolae Ciucă.

Rolul lui ION este de a scana rețelelor sociale și pentru ”identificarea, extragerea și clusterizarea informațiilor relevante pentru decidenții politici”, precum și ”diseminarea informațiilor către decidenți politici pe baza principiului need-to-know pentru implementarea politicilor publice relevante”.

Altfel spus, ION monitorizează tot ce postează românii despre guvern pe rețelele sociale.

ION a fost creat de cercetători români și oferit gratuit Guvernului României. Printre partenerii acestui proiect se numără: Universitatea de Vest - Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, AIRomânia, Institutul Aspen, Imperial College London, Starfish Technologies, Prodigy - IT Solutions, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din București.

Ce face Big Brother de la MAE

După ION, nu a trecut mult timp și statul a mai activat un Big Brother. De data aceasta contracost, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a anunțat în octombrie că a cumpărat de la firma MWare Solutions un sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA), care va monitoriza în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile celor mai influenți influenceri - jurnaliști, celebrități și demnitari.

Scopul inițiativei este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei, a precizat MAE. Valoarea contractului a fost de 3,19 milioane lei, fără TVA, iar Big Brother-ul de la Externe a intrat oficial în funcțiune începând cu data de 17 decembrie 2023.

"Obiectul contractului îl constituie achiziția de servicii IT pentru dezvoltarea unui instrument informatic sub forma unei platforme integrate, bazată pe algoritmi avansați de inteligență artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online, ce va putea determina originea acestuia, în vederea detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online, contribuind la luarea unor decizii clare pentru contracararea propagandei și dezinformării în mediul online, în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Afacerilor Externe", scrie în caietul de sarcini.

Conform cerințelor, sistemul trebuie să colecteze inclusiv interacțiunile conținutului monitorizat, respectiv like-urile, comentariile, distribuirile etc.

Răspunsul ciudat al Guvernului României

Pornind de la aceste informații publice, Știrile PRO TV au încercat să afle câte sisteme asemănătoare se mai află în grija guvernului sau a vreunei structuri subordonate. Teoretic, ar fi chiar recomandat și util ca măcar Armata și/sau serviciile de informații ale României să fie dotate cu un Big Brother. În actualul context internațional, cu o Rusie extrem de periculoasă în absolut tot ce face, un sistem de monitorizare a internetului este mai mult decât necesar.

Foarte ciudat însă, Guvernul României ne-a transmis nu numai că nu are așa ceva, dar nici nu știe ca alte instituții ale sale să dețină vreun Big Brother.

”Referitor la cererea dumneavoastră înregistrată la Direcția Comunicare și Relații cu Presa cu nr. 193/DCRP/2023, vă comunicăm că Secretariatul General al Guvernului și Cancelaria Prim-Ministrului nu au achiziționat sisteme de monitorizare a rețelelor sociale.

În ceea ce priveşte achiziția de sisteme de monitorizare a rețelelor sociale ale altor instituții/autorităţi publice, precizăm că nu deținem informații, prin urmare vă rugăm să contactați birourile de presă ale instituțiilor respective”.

Atitudinea Guvernului României este măcar dezamăgitoare în cazul de față. Indiferent de costurile unor astfel de sisteme, necesitatea lor este indiscutabilă.

Orice explicație care ar fi făcut referire la informații clasificate ca secrete, de pildă, măcar te-ar liniști, ca cetățean român, că statul are grijă de tine. Or, a spune că nu ai așa ceva în zilele noastre ar putea însemna chiar inconștiență.

Sursa: StirilePROTV