Cele mai așteptate tehnologii în 2024: Prognoze pentru inovații uimitoare
Last Updated on 03/01/2024 by Iulian Gavriluta

tehnologii in 2024 prognozeÎn fiecare an, Gartner, o firmă de cercetare și consultanță în domeniul tehnologiei, publică o listă cu cele mai importante tendințe tehnologice strategice. Aceste tendințe sunt importante pentru ca întreprinderile și organizațiile să le ia în considerare atunci când iau decizii privind tehnologia și transformarea digitală.

În acest articol, vom discuta principalele tendințe pentru 2024 din lista Gartner. Una dintre aceste tendințe este AI TRiSM, care înseamnă AI Trust and Risk and Security Management. Acest model ajută la asigurarea faptului că sistemele de AI sunt corecte, fiabile, transparente și sigure.

Prin implementarea controalelor TRiSM, întreprinderile pot îmbunătăți acuratețea și consistența modelelor AI și pot reduce prejudecățile în procesul decizional. Se estimează că, până în 2026, controalele TRiSM ar putea elimina 80% din informațiile eronate și ilegitime, ceea ce ar duce la un proces decizional mai precis.

O altă tendință este gestionarea continuă a expunerii la amenințări (CTEM), care oferă o abordare cuprinzătoare a securității cibernetice. CTEM ajută organizațiile să identifice și să abordeze cele mai critice amenințări și să ia măsuri adecvate pentru a minimiza impactul acestora.

Această abordare îmbunătățește securitatea prin alinierea ciclurilor de evaluare a expunerii la proiecte sau vectori de amenințare specifici. Sustenabilitatea este, de asemenea, o prioritate de top pentru multe organizații, iar tehnologiile durabile pot ajuta întreprinderile să îndeplinească obiectivele sociale și de mediu.

Gartner preconizează că tot mai multe organizații vor selecta tehnologii care contribuie la sustenabilitate și le vor prioritiza în cadrul operațiunilor lor. De asemenea, aceștia sugerează că, până în 2027, 25% dintre CIO vor avea remunerația legată de impactul lor asupra tehnologiei sustenabile.

Ingineria platformelor este o altă tendință importantă în 2024 și în anii următori. Gartner anticipează că, până în 2026, aproximativ 80% dintre organizațiile de inginerie software vor înființa echipe de platformă pentru a furniza servicii și instrumente pentru livrarea de aplicații.

Platformele bine concepute pot oferi o experiență fără cusur pentru clienți și utilizatori, reducând costurile și îmbunătățind productivitatea. De asemenea, ingineria platformelor permite o mai mare flexibilitate și adaptabilitate în cadrul organizațiilor.

În cele din urmă, tehnologiile de inteligență artificială, cum ar fi inteligența artificială generativă și învățarea automată, devin din ce în ce mai importante în dezvoltarea de software.

Gartner preconizează că, până în 2028, aproximativ 75% dintre inginerii de software din întreprinderi vor utiliza asistenți de codare AI pentru a-i ajuta la crearea și testarea aplicațiilor. Aceste tendințe evidențiază importanța luării în considerare a tehnologiei în luarea deciziilor strategice și în planificarea pentru viitor.

Fiind informate cu privire la aceste tendințe, întreprinderile se pot poziționa pentru succes și pot profita la maximum de oportunitățile oferite de tehnologiile emergente.

 

SURSA: Incredibilia