Veniturile profesorilor în 2024. Grilele salariale, publicate în Monitorul Oficial

salarii profesori grileIn aceste zile, în Monitorul Oficial au fost publicate grilele de salarizare pentru anul 2024, prezentând în detaliu veniturile aferente fiecărui profesor, în concordanță cu criteriile stabilite.

Ordonanța de urgență nr. 128/2023 stabilește grilele salariale pentru profesori și personalul din învățământ.

Acestea includ detalii despre salariile de bază, brute și echivalente pentru gradația 0, pentru fiecare funcție, tranșă de vechime și grade didactice.

Grilele salariale pentru profesori, publicate oficial

Astfel, în situația cadrelor didactice, salariul net, adică suma primită în mână, reprezintă 58% din salariul brut. Din totalul salariilor de bază, stipulate în grila de salarizare din domeniul Educației, aproximativ 42% sunt dedicați impozitelor și contribuțiilor la stat.

Sindicatele au distribuit și grilele salariale pentru personalul nedidactic/administrativ, evidențiind detaliat veniturile pentru anul 2024 în funcție de grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariile de bază ale personalului din învățământ se stabilesc conform anexei la prezenta ordonanță de urgență”, scrie în actul normativ.

Majorările vor avea lor în două tranșe

Reprezentanții sindicatelor FSLI și FSE, implicați direct în stabilirea grilelor de salarizare, au informat cadrele didactice și personalul din școli despre aprobarea Guvernului, precizând că procesul de calcul și toate aspectele legate de salarizare se vor desfășura conform programului stabilit.

Astfel, profesorii vor primi majorări de salarii în luna ianuarie și în luna iunie.

Conform proiectului de lege adoptat de Guvern, majorările salariale cele mai semnificative sunt destinate funcțiilor administrative. Inclusiv în mediul academic (19% pentru rectori) și în sectorul preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Grile salariale

Grile salariale profesori. Sursa foto: Monitorul Oficial

În ceea ce privește salariul unui profesor debutant, acesta va crește de la 3.300 de lei la 3.550 de lei. Va fi o diferență de doar 250 de lei la venitul net. Salariul brut actual de 5.389 de lei va ajunge la 6.080 de lei la 1 ianuarie 2024, reflectând o creștere de 11,2%.

Majorări de doar 20%, față de promisiunile de 25%

După trei săptămâni de protest la începutul verii, profesorii au obținut de la Guvern majorările promise. Inițial, liderii coaliției de guvernare au promis că în 2024 vor acorda profesorilor o nouă majorare de 25% în două etape: 20% în luna ianuarie și 5% în august.

Grile Salariale

Salarii profesori. Sursa foto: Monitorul Oficial

Numai că, Guvernul Ciolacu a reconsiderat această promisiune. În bugetul pentru anul 2024, s-au alocat fonduri pentru o creștere de 13% începând cu luna ianuarie și încă 7% începând cu luna iunie, în total reprezentând o majorare de 20%.

 

SURSE: MEN, EduPedu, EVZ