Vouchere noi pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Se pot schimba în bani
Last Updated on 01/01/2024 by Iulian Gavriluta

vouchere baniDe la 1 ianuarie 2024, românii vor primi vouchere pe care le vor putea preschimba în bani, potrivit noii Legi a prestatorului casnic. Noile vouchere vor fi diferite de tichetele clasice. Iată ce categorie de oameni le vor putea primi.

La 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua Lege a prestatorului casnic. Acestea vor fi primite de românii care prestează servicii în gospodării, precum cele de menaj casnic, de îngrijirea bătrânilor, grădinărit sau de îngrijirea corporală. În aceeași vor categorie a beneficiarilor de noile vouchere sociale vor intra și cei care supraveghează copiii, croitorii sau cei care se ocupă cu prepararea hranei.

Diferența între tichetele clasice care pot fi folosite doar la cumpărături este că noile vouchere vor putea fi schimbate în bani.

Cum se schimă voucherele în bani

Voucherele pentru activități casnice sau din gospodărie, ce vor fi acordate de statul român, vor avea valoarea de 15 lei. Nu vor putea fi folosite decât dacă vor fi convertite în bani. Acest lucru îl poate face „angajatorul”, la agenții, prin poștă sau prin ordin de plată sau transfer în contul bancar, prin intermediul platformei electronice.

În momentul în care voucherele de 15 lei se convertesc în bani, furnizorii vor deduce toate impozitele pe venit și contribuțiile la pensii. Transformarea tichetelor în numerar trebuie efectuată în termen de maximum 12 luni de zile de la data primirii lor.

Voucherele de 15 lei acordate pentru activitățile casnice sau pentru cele desfășurate în gospodării nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri sau servicii. De asemenea, nu pot fi folosite de o altă persoană decât cea de drept. În același timp, tichetele pot fi acordate și angajaților, sub formă de primă sau de bonus.

Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare începând din anul 2024, oferă posibilitatea stabilirii unui raport judiciar între prestatorul activităților casnice şi beneficiar, prin acordul voit al părților, fără a avea o formă scrisă.

Noile vouchere vor să evite munca la negru

În primul an calendaristic, statul va acorda minimum 600 de vouchere pentru activitățile casnice sau pentru cele desfășurate în gospodării de către români. Dacă acestea vor fi utilizate potrivit estimărilor, beneficiarii vor primi încă 75 de cupoane ca stimulent, pentru a fi folosite anul următor.

Motivația pentru care statul vrea să introducă aceste noi tipuri de tichete este evitarea muncii la negru. Până în prezent, astfel de servicii au fost efectuate la negru – din punct de vedere al plăților către prestatori, al înregistrării legale şi al declarării muncii prestate. Fenomenul nu se regăsește doar în România, ci este răspândit și în alte state din Uniunea Europeană, astfel încât instituțiile au devenit preocupate de aducerea lui în legalitate.

SURSE: Ministerul Muncii, Gov.ro, RV