VIDEO – Masa perfecta cu…..SHAKSHOUKA sau oua in sos de rosii
Last Updated on 01/01/2024 by Iulian Gavriluta

Oua in sos de rosiiO masa perfecta ... o tigaie mare, cu sos de rosii si oua ochiuri in jurul careia sa va adunati cu totii. Si sa inmoi paine prajita in galbenusurile moi, sa o tavalesti prin sosul de rosii delicios si sa te lingi pe degete. Asta da o savoare perfecta! Nu este deloc o reteta complicata si o puteti adapta dupa gustul vostru in ceea ce priveste condimentele. Bunatatea ei consta in oua ochiuri fierte intr-un gros de rosii, ceapa, ardei gras si multe mirodenii.

 

Se regaseste in multe alte bucatarii si ii spune shakshouka. Originile sale sunt controversate, unii ii spui oua africane in sos de rosii, asta pentru ca se intalneste in Africa de Nord ( Tunisia , Liban, Egipt, Algeria ), dar bucataria turca are un preparat foarte similar numit menemen, este foarte populara si in Israel dar si in sudul Spaniei. Shashouka inseamna “amestec” in araba, iar esenta ei sta in ingredientele simple, in savoare si consistenta. Ouale sunt insa ingredientul principal, oricum i-am spune. Caci parca nu sunt nici oua posate, nici oua prajite, nici oua ochiuri, ci exact cum le spuneam cand eram mici: oua fierte in sos de rosii.

INGREDIENTE OUA IN SOS DE R OSII

  • 4 oua
  • 5 rosii medii decojite
  • un ardei gras,  curatat si spalat
  • o ceapa mica, curatata si spalata
  • 2 linguri cu ulei
  • 4 catei mici de usturoi, curatati si spalati
  • cateva frunze de patrunjel sau coriandru, spalat
  • o lingurita cu chimion macinat
  • o lingurita cu paprika
  • sare
  • piper proaspat macinat

MOD DE PREPARARE OUA IN SOS DE ROSII

PASUL 1

Tocam marunt ceapa. Taiem fin usturoiul. Tocam marunt ardeiul. Taiem rosiile in cubulete. Folositi rosii bine coapte si zemoase, iar in lipsa lor 400 g de rosii tocate in suc propiu si o lingura cu pasta de tomate.

PASUL 2

Pregatim aragazul si o tigaie in care punem uleiul. Adaugam ceapa, amestecam si o calim 5 minute, pana cand devine moale, fara insa sa se prajeasca.

PASUL 3

Punem usturoiul, amestecam si le mai calim impreuna 1 minut.

PASUL 4

Adaugam ardeiul, amestecam si lasam la foc mediu 5-7 minute, cat ardeiul sa se inmoaie. Din cand in cand mai amestecam.

PASUL 5

Punem rosiile, cu tot cu zeama lasata. Condimentam cu paprika si chimion, amestecam si lasam sa fiarba tot la foc mediu 15-20 de minute.

PASUL 6

Tocam marunt patrunjelul.

Spargem fiecare ou separat.

PASUL 7

Lasam sosul de rosii, ardei si ceapa sa scada bine si din cand in cand mai amestecam in el.

PASUL 8

Condimentam cu sare si piper macinat, amestecam si gustam.

PASUL 9

Cu spatele unui polonic facem o adancitura in sos, punem in polonic un ou, apoi tragem usor polonicul, lasand oul in cuibul facut. Procedam la fel cu toate cele 4 oua, distribuindu-le uniform in toata tigaia.

PASUL 10

Acoperim tigaia cu un capac si lasam ouale sa fiarba in sosul de rosii 5 minute. Cand ouale au consistenta dorita, in functie de gustul vostru, inchidem aragazul. Noua ne plac cu albusul bine facut, dar galbenusul inca moale.

PASUL 11

Presaram deasupra verdeata si le servim calde, la micul dejun, cu paine prajita inmuiata in sos si in galbenus, dar sunt perfecte si pentru pranz sau cina, langa o salata mare.

Sursa: reteta-video.ro

A.M.