Urări de bine în Noul An 2024 – deputat Nicolae Roman, presedinte PRR
Last Updated on 01/01/2024 by Iulian Gavriluta

Multi ani Nicolae romanDragi români, oriunde v-ați afla, eu ca militar de carieră am o considerație deosebită pentru Anul Nou. Tradiția romană, latină, ai cărei urmași suntem dedica începutul de an atât activităților militare cât și ale celor agricole în Roma Antică.

​Soldații, pe vreme de pace se dedicau agriculturii, de aceea, Anul Nou era stabilit în prima zi a lunii dedicate Zeului Războiului, Marte.

​Pe măsură ce Roma Antică a ajuns o forță mondială, în cadrul lumii de atunci, un extraordinar militar de carieră și om politic, Caius Iulius Caesar a apelat la intelectualitatea elenistică, alegând să coopereze cu marele filosof Sosigene din Alexandria.

​Acesta, în anul 46 î.Hr, a propus un calendar cu 12 luni, în care, înaintea lunii martie, să fie luna ianuarie, dedicată Zeului Ianus, zeul care are două fețe și luna februarie, dedicată meșteșugarilor - fabri și zeului lor, Vulcan, pentru că meșteșugarii făureau unelte agricole și arme în același timp.

​Practic, festivitățile Noului An au fost decalate de data de 1 Martie, când de regulă începeau activitățile agricole și militare, din simplul motiv că, la Roma, deja vorbeam de agricultori profesioniști și de militari profesioniști, deci de o specializare a atribuțiilor.

​Zeul Ianus era celebrat pe colina actuală Giannicolo din sud-vestul Romei. Pe monede și basoreliefuri el era portretizat ca având două fețe, una dedicată viitorului și alta trecutului.

​Trăim prezentul sub aspectele trecutului și sub imperativele viitorului. Anul care se încheie nu a fost dintre cei mai ușori pentru Dumneavoastră românii.

​Anul 2024 care începe numai peste câteva ore este unul greu, în care apele politicii și implicit ale economiei, educației, culturii, apărării naționale vor fi învolburate pentru că se vor face alegeri la toate vârfurile vieții politice și la toate nivelele de reprezentare.

​Obișnuit cu planificarea oricărei misiuni care se cuvine a fi executată, declar în numele meu personal ca militar de carieră și deputat în Parlamentul României, ca lider al Partidului Români pentru România că am evaluat situația și că am gândit în detaliu toți pașii importanți pe care trebuie să-i facem împreună în anul 2024.

​În aceste clipe de bilanț, dar și de speranță și elaborare a strategiilor de viitor vă urez, dragi români de pe toate meridianele lumii ca anul 2024 să vă aducă tot ce vă doriți, dar mai presus de toate, sănătate, fericire, belșug, armonie și vremuri liniștite!

LA MULȚI ANI!

 

Deputat Nicolae Roman, presedinte PRR