BATAIE DE JOC! Facturile la electricitate cresc de la 1 ianuarie. Vom plăti subvenții pentru ca “baieții deștepți” care au investit în regenerabile să aibă profit

energie verde investitiiDin 1 ianuarie 2024 facturile de energie electrică ale consumatorilor finali din România ar putea cunoaște o nouă încărcare financiară. Pe lângă certificatelor verzi deja existente, o nouă subvenție este în pregătire, destinată producătorilor de energie regenerabilă. Această informație a fost prezentată mai întâi de Profit Insider, cu mult înainte de a fi publicată oficial. Planurile includ o nouă schemă de sprijin numită “contracte pentru diferență” (CfD), care a fost în curs de dezvoltare din 2016 și a fost studiată în detaliu în 2019.

Această schemă are scopul de a asigura venituri constante pentru proiectele de producție de energie verde în faza de exploatare. În esență, investitorii primesc un preț garantat pentru vânzarea energiei după ce producția a început, numit “preț de exercitare”, pentru a asigura o anumită rentabilitate minimă. Dacă prețul real de vânzare pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât prețul de exercitare, investitorul este compensat prin plata diferenței. În cazul în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, investitorul trebuie să returneze diferența.

Ministerul Energiei a anunțat că în 2023 și 2025 vor avea loc licitații pentru a selecta proiectele de producție de energie regenerabilă eligibile pentru această schemă de sprijin, cu o capacitate maximă instalată de 2.500 MW pentru parcuri eoliene pe uscat și 2.500 MW pentru centrale fotovoltaice.

Astfel, vor avea loc licitații pentru primele 2.000 MW instalați, jumătate pentru eolian și jumătate pentru solar. Nivelul prețului de exercitare licitat de investitori va fi un factor decisiv, urmărind calificarea proiectelor cu cele mai mici prețuri și, implicit, cu nevoi mai mici de subvenționare. Schema CfD va oferi sprijin timp de cel mult 15 ani de la începutul plăților.

În faza de implementare, prețul de referință care determină primirea sau plata banilor se va baza pe media lunară ponderată a prețului pieței pentru ziua următoare (PZU) de la OPCOM, pentru aceeași tehnologie de producere supusă schemei CfD. Această schemă reprezintă o încercare a autorităților de a încuraja dezvoltarea energiei regenerabile și de a asigura o tranzacționare echitabilă a energiei, în concordanță cu cerințele pieței și mediului.

 

SURSE: Desteptarea.ro, Gov.ro