Țara în care Anul Nou va fi 5784. Locuri de pe glob, în care anul ce vine nu va fi 2024

Anul Nou RevelionÎn cea mai mare parte a lumii, anul care urmează este 2024, totuși în unele colțuri ale lumii cronologia are un fundament diferit de cel propus de papa Grigore XII în 1582, astfel că în Japonia abia începe anul cinci iar în alte țări, precum Israel, deja este anul 5785, remarcă platforma Matadornetwork.

Jurnalistul Eben Diskin a ales câteva țări în care anul care vine este luat în considerare din alte puncte de vedere decât cele cu care ne-am obișnuit. Coreea de Nord numără anii după nașterea lui Kim Il-Sung, fondatorul republicii. Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este cu totul alta. Kim Il-Sung este fondatorul republicii democrate astfel că așa numitul calendar Juche numără anii de la nașterea sa. Cum, Kim s-a născut în 1912, anul care vine este 112. În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări și reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era inițial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2568 în 2024. Aceeași diferență de 546 ani față de calendarul gregorian este folosită și în Sri Lanka, Cambogia, Laos și Myanmar. Un calendar străvechi, coptic, este folosit în Ethiopia. Acolo, anul care urmează abia este 2016. Potrivit vechiului calendar, nașterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu șapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian. Calendarul ethiopian are și 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile și una de cinci sau șase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopții. Dar până anul viitor, etiopienii mai au de așteptat pentru că Anul nou 2016 abia a venit, în 11 septembrie. În schimb Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.

În Israel, 2024 este anul 5.784

Mult mai departe pe linia cronologie este calendarul ebraic. Acesta începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 ÎEN. Astfel, 2024 este anul 5.784, în Israel. Anul nou evreiesc se numește Rosh Hashanah și fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 Octombrie. În 2024, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie. Iranul folosește o cronologie persană bazată pe observațiile unui grup de astronomi clasici. În 2024, Iranul încheie anul 1.402, calendarul persan fiind urmat și în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinoxiul de primăvară. Evenimentul de la care sunt numărați anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina. Mult mai devreme este în Japonia. Cum calendarul tradițional începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era “Heisei”, a ”păcii pretutindeni”, sub împăratul Akihito. În 2019, fiul său, Naruhito a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregătește de al doilea an este Reiwa, tradusă ca “armonie frumoasă”. Teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume.

În Arabia Saudită a venit deja anul 1445

Asemenea multor țări musulmane, Arabia Saudită folosește și propriul calendar religios islamic pe lângă cel gregorian. Cu toate că pornește de la același eveniment ca și calendarul persan, fondarea primei comunități islamice odată cu drumul lui Mahomed de la Mecca la Medina, folosind un calendar lunar, în țările islamice odată cu luna nouă de la finalul lunii august, tocmai a început anul 1445. Folosirea calendarului lunar face și ca în cele 12 luni ale anului islamic să nu fie loc decât pentru 354 sau 355 de zile, față de cele 365-366 cu care suntem obișnuiți în cel Gregorian sau în cel persan.

I.G.