547 de jurnalisti vor petrece Revelionul în închisoare. China, Myanmar, Belarus și Vietnam sunt cei mai mari patru temniceri ai personalului media (Raport RSF “Reporters Without Borders” – Reporteri fara Frontiere!)
Last Updated on 31/12/2023 by Iulian Gavriluta

RSFConform rezumatului nostrum (RSF – Reporters Without Borders - n.r.), un total de 779 de jurnalişti au fost închişi la un moment dat în 2023, iar 547 vor petrece Revelionul în închisoare. China, Myanmar, Belarus și Vietnam sunt cei mai mari patru temniceri ai personalului media. Între ei, ei dețin mai mult de jumătate dintre jurnaliștii întemnițați din lume.

Pedepsele pronunțate împotriva femeilor jurnaliste au doborât recorduri în 2023. Printre victime se numără Elaheh Mohammadi și Niloofar Hamedi, condamnați la 12, respectiv 13 ani de închisoare în Iran. Printre acestea se numărau Maryna Zolatava, Liudmila Chekina și Valeriya Kastsiuhova, icoane ale jurnalismului independent din Belarus, ale căror sentințe variau de la 10 la 12 ani. Printre ei se numără și Floriane Irangabiye din Burundi, una dintre puținele femei jurnaliste închise în Africa subsahariană, care a primit o pedeapsă de 10 ani.

Datorită ajutorului dumneavoastră, Reporters Without Borders (RSF) continuă să implementeze strategii adecvate pentru a ajuta la obținerea eliberării lor. Mai puțini jurnaliști au fost închiși în acest an decât în ​​trecut. Vom continua să luptăm neobosit în fiecare zi, asistați de corespondenții noștri din peste 130 de țări, pentru a elibera aceste femei și bărbați care au fost întemnițați pur și simplu pentru că au încercat să ne spună ce se întâmplă.

Fiecare jurnalist aflat în închisoare este un jurnalist împiedicat să lucreze. Este și un jurnalist care va fi intimidat în viitor. Și sute sau chiar mii de colegi simt că amenințarea cu închisoarea planează asupra lor. Deci, dreptul la știri și informații a milioane de oameni ar putea fi încălcat. În spatele acestor statistici, există tragedii umane și consecințe politice.

Împreună, să continuăm să-i ajutăm pe cei care își riscă libertatea încercând să ne ținem la curent cu evoluțiile din țările lor. Sprijinul dumneavoastră este esențial și aș dori să vă mulțumesc pentru el.

SURSA: https://rsf.org/en/779-journalists-were-jailed-2023-547-will-spend-new-year-s-eve-prison