INGRIJORATOR! SCHIMBARILE CLIMATICE au ADUS 2,8 ˚C IN PLUS FATA DE MEDIA MULTIANUALA in ROMANIA! Sudul tarii va fi desertificat!

image schimbari climaticeTENDINTA DE INCALZIRE! Cifrele centralizate pe perioada ultimilor ani sunt inca o dovada a acestui fenomen mai mult decat ingrijorator. Dincolo de cifrele seci, se poate vedea si pe camp cum o cultura, precum rapita, castiga teren in zone unde nici nu se discuta despre asa ceva in urma cu nici un deceniu. Ardealul a inceput sa fie din ce in ce mai galben, chiar si in judete cum este Covasna. Apoi, fenomene meteorologice extreme, precum grindina sau furtunile cu descarcari electrice massive, incep sa apara in perioade de timp in care nu s-au mai pomenit. Potrivit unor estimari facute de specialist, in maxim 40 de ani, Sudul tarii va avea portiuni de desert asemenea celui din Africa. De asemenea, sudul judetuluiBuzau va fi unul aproape desertificat!

 

In Europa au aparut in acesta iarna furtuni cu vant care a atins la rafala peste 200 km/ora, iar prin SUA furtunile de zapada au ajuns sa fie dramatice. Chiar si dunele de nisip au auzit de zapada care migreaza, iata spre zone unde nu a nins niciodata. Ceea ce poate fi mai rau pentru omenire este fenomenul topirii calotei glaciare care va influenta negativ Curentul Golfului, ceea ce va putea duce, in cateva decenii, la racirea brusca a zonei temperate, deci inclusiv a Europei.

Deci, prin intermediul miscarilor acestea care se produc deja la nivelul oceanului planetar, vor aparea frecvent astfel de miscari bruste de mase de aer, care pot aduce zapada in desert si furtunile de nisip in Bucuresti! Vom fi martori ai extremelor care ne vor afecta in mod direct si, din pacate, abrupt viata de zi cu zi. Primaverile si toamnele se transforma intr-un amestec ciudat de alternante termice care pur si simplu aduc diferente de peste 20˚C intre perioade foarte scurte, fenomen care creeaza stres in toata lumea vie. Si nu numai! Fermierii vor stapani din ce in ce mai greu aceste schimbari climatice, iar agricultura s-ar putea sa fie nevoita sa se mute in spatii protejate in nici mai putin de 100 de ani! Sau sa se accepte la nivel global folosirea noilor metode biotehnologice, precum modificarile genetice sau editarea genomului, care pot sa modifice caracterele culturilor spre intampinarea acestor, deja, de neoprit schimbari climatice!

Pana atunci doar priceperea si uneori hazardul vor face diferenta, in curand, in agricultura! Asa ca, va urez mult succes si foarte mult noroc fermierilor pentru vremile care va sa vina!

SURSE: agroinfo, skyclear, meteoalert, googleearth, BBC

 

image schimbari climatice