Ieri, 22 septembrie 2018, Japonia a făcut istorie prin aterizarea a două rovere pe suprafața unui asteroid. Cele doua masini robotizate (numiți Rover-1A și 1B) au căzut din nava mamă, Hayabusa2, la mai puțin de 100 de metri deasupra asteroidului Ryuga în formă de diamant.
Robotii pe roti au sărit peste peisajul stâncos într-o actiune de explorare fără precedent (FOTO - imagine luată de Rover-1A în mijlocul sariturii). Japonezii spun ca saritura respective a fost necesara deoarece gravitatea asteroidului este prea slabă pentru simpla rulare. În loc de roți, roverii au motoare în rotație care le permit să-și schimbe impulsul și, astfel, să facă sarituri peste suprafața ascuțită. Controlorii misiunii au grija ca masinile, care masoara intre 18 cm pana la 7 cm si cantaresc doar 1 kg, sa nu zboara in spatiu.
Cât de istorică este această realizare? Este doar începutul: cele doua rovere se află într-o misiune de recunoaștere pentru încă doi roboți destinați aterizării mai târziu în acest an. În octombrie, Hayabusa2 va lansa MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), un lander mai mare, realizat de Centrul German de Aerospațiu. MASCOT va fi urmat, la rândul său, de un alt robot japonez.
I.G.
SURSA: spaceweather.com