Dovleacul, vedeta toamnei! Prepara cea mai frageda si aromata PLACINTA CU DOVLEAC
Last Updated on 23/09/2018 by Iulian Gavriluta

Placinta cu dovleacVedeta fiecarei toamne, dovleacul, face parte dintr-o familie mare si pregatita sa aduca numai beneficii organismului.Galbenul-portocaliu aprins ascunde o multime de carbohidrati si beta-caroten... Adevarat rasfaţ pentru pupilele gustative, dar si un remediu naturist pentru sanatatea si echilibrul organismului nostru. Toate trasaturile terapeutice sunt, de fapt, meritele compozitiei bogate in magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi,

zaharuri, lecitina, rezine si enzime cu rol antihelmintice. Se foloseste cu success in terapie pentru afectiuni cum ar fi obezitatea, astmul bronsic, prostatita, constipatie, stari de tensiune nervoasa. Asadar, pentru beneficiile dovleacului si pentru ca in aceste zile la Buzau se desfasoara Festivalul “Zilele Dovleacului” va propunem astazi sa colindam prin povestea placintei de dovleac.

 

Ingrediente

  • aluat: 600 gr faina
  • 150 gr zahar pudra
  • 250 gr unt
  • 3 oua
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • umplutura: 1 kg de dovleac ras
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri ulei
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Prepararea aluatului: Intr-un castron incapator amestecam faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de copt. Adaugam coaja rasa de lamaie, untul la temperatura camerei si ouale. Framintam bine si la final obtinem un aluat moale si putin lipicios. Il dam la rece invelit in folie alimentara pina cind preparam umplutura.
Prepararea umpluturii: Dovleacul il curatam de coaja si il radem pe razatoarea cea mare. Se caleste dovleacul la foc mic cu 2 linguri ulei. Adaugam zaharul si scortisoara. Amestecam sa se topeasca zaharul si astfel umplutura este gata.Impartim aluatul in doua parti egale. Intre doua foi de hartie pergament intindem cu sucitorul aluatul la dimensiunea tavii in care ne-am propus sa coacem placinta. Cind ajungem cu foaia la dimensiunile tavii, luam impreuna cu hartia aluatul si il asezam in tava. Turnam umplutura pe care o intindem pe toata suprafata tavii. Cea de a doua jumatate de aluat o intindem la fel intre doua bucati de hartie pergament si o taiem fasii lungi cu forma de saratele. Asezam sub forma de grilaj la suprafata placintei fasaile de aluat pe care le ungem cu un galbenus de ou amestecat cu putina apa. Coacem placinta in cuptorul incins pina se rumeneste pe deasupra. Dupa racire, portionam, pudram cu zahar si servim. Pofta buna!

A.D.