Miză uriașă pentru Liviu Dragnea în ședința Comitetului Executiv (CEx). De la ora 12.30, șeful PSD se va afla față în față cu liderii social-democrați care îi cer demisia imediată din fruncțiile de președinte al partidului și al Camerei Deputaților. Ambele tabere au purtat în ultimele zile negocieri intense pentru a avea câștig de cauză în bătălia finală din CEx.
LIVETEXT, desfășurarea evenimentelor de vineri:
12:43 La intrarea în CEx, tabăra anti-Dragnea se baza pe susținerea a 19 organizații.
12:20 Firea: Cred că miza este excluderea mea și să fie dați afară din Guvern doi miniștri: Paul Stănescu și Tudorel Toader, un ministru care „îl irită pe Dragnea”. „Cred că miza este excluderea mea pentru că am avut curajul, după ce am epuizat toate etapele, să spun că domnul Dragnea nu își mai repsectă angajamentele făcute față de români. Cred că se va propune excluderea mea (...) Miza e să fie dați afară din Guvern doi miniștri care îl incomodează: ministrul Stănescu și Tudorel Toader”, a spus Firea.
12:15 Contestatarii lui Dragnea s-au întâlnit și ei în biroul lui Adrian Țuțuianu: Paul Stănescu, Gabriela Firea,Niculae Bădălău, Marian Neacșu, Robert Negoiță, Marcel Ciolacu, Rodica Nassar și Mihai Tudose.
12:03 Șerban Nicolae a ieșit din biroul lui Dragnea râzând și glumind: "Mă duc sa caut milionul că am auzit ca atâta costa votul în CEx"
11:35 Ultimele discuții înainte de CEx, în biroul lui Liviu Dragnea. Mai mulți lideri ai partidului s-au întâlnit cu șeful PSD. La discuții participă și premierul Dăncilă.
11:20 Marian Oprișan îi critică deschis pe semnatarii scrisorii anti-Dragnea, calificând demersul ca pe „cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului”.
10.50 Vicepreședintele PSD pe regiunea de Nord-Vest, Doina Pană, a declarat că 19 din 22 de voturi, aferente zonei Transilvaniei, vor merge către Liviu Dragnea în ședința CExN de vineri.
10:16 Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea ar fi promis în timpul negocierilor funcții de miniștri și locuri pe lista pentru europarlamentare pentru cei care îl vor susține.
09.36 Europarlamentarul PSD, Claudia Țapardel, a făcut apel la calm și unitate în interiorul partidului: ”Cred cu fermitate că partidul trebuie să ofere românilor un climat de stabilitate, atât la guvernare, cât şi în interiorul PSD."
08.47 Eurodeputatul PSD Răzvan Popa a declarat că orice tentativă de forțare a demisiei lui Dragnea de la șefia PSD este nocivă atât pentru formațiunea social-democrată, cât și pentru guvernare și că dezbaterile trebuie purtate în interiorul partidului, nu în spațiul public.
08.42 Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, face, pe Facebook, un ”apel la rațiune și unitate” în PSD. ”Biroul Permanent al PES activists Romania m-a mandatat să susțin în Comitetul Executiv Național valorile social democrate și menținerea guvernării. Acest lucru presupune unitatea partidului”, spune Negrescu.
Liderii PSD se întâlnesc vineri de la ora 12,30, la Parlament, în ședința Comitetului Executiv convocată de Liviu Dragnea după apariția scrisorii asumate de vicepremierul Paul Stănescu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, și vicepreședintele Adrian Țuțuianu, în care i se cere demisia și este făcut responsabil de prăbușirea PSD în sondaje. Cei trei, cărora ulterior li s-au alăturat public și alți lideri de forță ai partidului, inclusiv secretarul general Marian Neacșu, susțin că „situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”, iar planurile sale privind ordonanțele privind amnistia și grațierea vor duce, cel mai probabil, la pierderea guvernării. De asemenea, susțin ei, sub Liviu Dragnea, PSD se află în război permanent cu o parte importantă a societății, partidul este condus discreționar, iar actuala criză riscă să izoleze România pe plan internațional.
Contestatarii lui Liviu Dragnea au nevoie de 35 de voturi pentru a înclina balanța în CEx, însă până aseară nu aveau decât susținerea a 22 de organizații. Tabăra pro-Dragnea se baza pe 23 de organizații. 5 filiale nu luaseră o decizie. Numeric, șeful PSD și-ar putea asigura voturile din partea celorlalți membri ai CEx care însă nu au influență în partid. De altfel, aceasta este și marea problemă a lui Liviu Dragnea care, chiar dacă ar obține o victorie astăzi, ar avea mari probleme ulterior. Numărul mare de parlamentari pe care îl au organizațiile care îl contestă i-ar putea bloca orice proiect în parlament, ar putea conta la o moțiune de cenzură și chiar ar putea forța înlocuirea sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Cum s-au împărțit organizațiile
Contestatarii lui Dragnea
1.Paul Stănescu (Olt)
2.Gabriela Firea (București/Ilfov)
3.Adrian Țuțuianu (Dâmbovița)
4. Marian Neacșu (Ialomița)
5. Ion Mocioalcă (Caraș-Severin)
6. Șerban Valeca (Argeș)
7.Nicolae Bădălău (Giurgiu)
8. Claudiu Manda (Dolj)
9. Aladin Georgescu (Mehedinți)
10. Ion Rotaru (Brăila)
11.Dumitru Buzatu (Vaslui)
12.Marcel Ciolacu (Buzău)
13. Horia Teodorescu (Tulcea)
14. Călin Dobra (Timiș)
15. Horia Nasra (Cluj)
16. Dan Tudorache (sector 1)
17. Rodica Nassar (sector 2)
18. Robert Negoiță (sector 3)
19. Daniel Băluță (sector 4)
20. Marian Oprișan (Vrancea)
21. Gabi Petre (organizația de tineret-TSD)
Susținătorii lui Dragnea:
1. Radu Moldovan (Bistrița)
2. Maricel Popa (Iași)
3. Ionel Arsene (Neamț)
4. Doina Fedorovici (Botoșani)
5. Dragoș Benea (Bacău)
6. Ioan Stan (Suceava)
7. Constantin Rădulescu (Vâlcea)
8. Marius Dunca (Brașov)
9. Aurelia Fedorca (Satu Mare)
10. Dan Nica (Galați)
11. Bogdan Trif (Sibiu)
12. Ioan Dârzu (Alba)
13. Mihai Fifor (Arad)
14. Adrian Gâdea (Teleorman)
15. Ioan Mang (Bihor)
16. Vasile Gliga (Mureș)
17. Laurențiu Nistor (Hunedoara)
18. Daniel Florea (sector 5 București)
19. Gabriel Mutu (sector 6 București)
20. Rovana Plumb (Organizația de Femei a PSD )
21. Ioan Popa (OSPD)
22. Tiberiu Marc (Sălaj)
23. Felix Stroe (Constanța)
Organizațiile indecise:
1. Gabriel Zetea (Maramureș)
2. Ciprian Pandea (Călărași)
3.Florin Cârciumaru (Gorj)
4. Horia Grama (Covasna)
5. Mircea Dușa (Harghita).
UPDATE:
După o victoria zdrobitoare din Comitetul Executiv, Liviu Dragnea a anunțat că, după referendum, va avea loc un nou CEx în care se va decide remanierea. El a precizat că o să ceară „imperativ” ca una din calitățile de care să se țină cont în cazul miniștrilor să fie buna comunicare. „În ceea ce privește remanierea, i-am consultat pe colegii mei când cred că e bine să fie făcută și aproape în unanimitate au zis că după referendum. Oricum doamna premier începuse o evaluare și după referendum vom avea o ședință a Comitetului Național care va hotărî cine va rămâne în Guvern și cine nu. (...) O să cer imperativ la acel CEx ca una dintre calitățile obligatorii pentru membrii Guvernului să fie buna comunicare. Dacă nu are calitate de bun comunicator, nu trebuie să rămână în Guvern", a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD a precizat că nu mai poate fi purtătorul de cuvânt al ministerelor. „Miniștrii care se ascund în Guvern, fug de presă, nu pot fi . Eu nu mai vreau să fiu purtător de cuvânt al ministerelor, fiecare trebuie să comunice deciziile pe care le-au luat", a spus Dragnea.
Cele mai importante declarații ale șefului PSD:
- Au vorbit foarte mulți colegi despre celebra scrisoare. S-au spus păreri, puncte de vedere.
- Am urmărit puțin din declarații. Nu sunt de acord cu ideea că e prima ședință în care se discută serios în PSD.
- A fost un vot, unii au spus să nu avem, dar nu am fost de acord. S-a mințit mult.
- În aceste zile majoritatea colegilor au avut întâlniri cu organizațiile.
- Colegii din județe mi-a spus ca nu cumva să renunț la funcția de președinte.
- Unul dintre motivele principale era că am deschis multe fronturi: cu Iohannis, un iubitor de PSD, SRI, SPP. Am spus că nu pot accepta ca PSD să redevină o unealtă a acestui sistem odios.
- Nu noi am deschis fronturile, erau deschise. Tot unul din colegi spunea în urmă cu câteva luni că protocoalele sunt legale, apoi că nu sunt legale, apoi să nu mai vorbim despre ele că plictisim populația.
- Al doilea motiv, faptul că sunt vulnerabil. I-am întrebat, dacă eu de mâine nu mai exist, de a doua zi acest sistem o să ia în brațe PSD, o să sprijine finalizarea legilor Justiției? Nu.
- M-am întrebat și eu de ce colegii au susținut că trebuie să continui. Nimeni nu poate avea inconștiența mea să se lase ciuruit în asemenea hal.
- Am discutat despre amnistie și grațiere. Am spus că nu mă interesează ordonanța. Vor să o dea, bine, nu, e treaba lor. Unii colegi au ținut presiune luni de zile, premierul Dăncilă a rezistat.
- Daniel Florea a solicitat supunerii la vot a excluderii Gabrielei Firea.
- Nu am vrut ca astăzi să împingem lucrurile în extrem.
- În ceea ce privește remanierea, i-am consultat pe colegii mei când e bine să fie făcută. În unanimitate au spus că după referendum. După referendum vom avea un CEx.
- Ce e foarte important și o să cer imperativ: una din calitățile obligatorii este buna comunicare.
- Miniștrii care se ascund, cărora le e frică de presă, nu au ce căuta în Guvern. Eu nu mai vreau să fiu purtătorul de cuvânt.
- Nu putem să o ținem la nesfârșit cu discuții interne în partid. Nu e un avertismnet.
- A continuat șirul de poze pe care le prezintă un turnător. Ponta a numit-o, noi am dat-o jos.
- Despre Jandarmerie: Această acțiune a Parchetului General are ca scop timorarea-
- Dna Dăncilă a spus că nu se poate discuta acum despre amnistie pentru că Guvernul are alte priorități.
- Eu cu dna Dăncilă ne cunoaștem și am lucrat mulți ani. Nu-mi permit să presez o doamnă.
SURSA: HotNews.ro