Este bine? SE FACE recensământul porcilor din gospodării. Afla cine va decide care animale vor fi ucise preventiv si cat timp oamenii nu vor mai avea voie sa creasca porci
Last Updated on 21/09/2018 by Iulian Gavriluta

Recensamant porciAutorităţile vor face, în perioada următoare, a un recensământ al porcilor din gospodăriile populaţiei aflate pe raza a 10 km depărtare de fermele de porcine. Ulterior, se va decide unde este cazul ca animalele să fie ucise preventiv şi pentru cât timp oamenii nu vor mai avea dreptul să crească porci. Despăgubiri sunt doar pentru porcii ucişi nu şi pentru interdicţia de a repopula gospodăriile.

 

În perioada imediat următoare, reprezentanţii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CLCB) la nivel judeţean vor merge în gospodăriile oamenilor aflate pe o rază de 10 km de fermele de porci comerciale pentru a face un recensământ al animalelor, au declarat oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA). Ulterior, CLCB va decide unde este cazul ca animalele oamenilor să fie ucise în mod preventiv. „În urma recomandărilor CLCB se va stabili numărul gospodăriilor care reprezintă un factor de risc”, susţin oficialii. Potrivit acestora, tot CLCB judeţean va decide pentru ce perioadă oamenii nu mai au voie să îşi repopuleze gospodăriile cu porci. „CLCB judeţean hotărăşte aplicarea acestor recomandări (de a depopula gospodăriile n.red), aprobate în CNCB, în funcţie de situaţia epidemiologică”, transmite ANSVSA întrebată fiind pentru cât timp oamenii nu vor mai putea creşte porci în propriile gospodării. În ceea ce priveşte despăgubirile, potrivit legislaţiei actuale, „acestea se vor acorda doar pentru animalele ucise în focare şi din localităţile afectate de boală în care s-a aplicat uciderea preventivă”, nu şi pentru faptul că oamenii nu îşi vor mai putea creşte porci pentru autoconsum. Decizia de a depopula gospodăriile oamenilor aflate pe raza a 10 km de fermele comerciale a fost luată în data de 29 august când s-a reunit Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) care a analizat şi aprobat recomandările Grupului Naţional de Experţi pentru pesta porcină africană. Ulterior, documentul elaborat în CNCB, care include şi recomandările propuse de Grupul Naţional de Experţi, a fost transmis tuturor instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului, prin IGSU. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală. Au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest județ, din data de 31.08.2018. Menționăm că în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 08.08.2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Sursa: economica.net

A.M.