SUSTINE SI TU ca Buzăul să fie pe harta comunităților active!

Buzaul oras activDacă și voi ați visat ca Buzăul să se transforme într-un loc mai bun pentru voi, vecinii și copiii voștri, poate că a venit momentul să facem ceva ca să îndeplinim acest vis. Pentru început, vă rugăm să contribuiți cu o donație la programele pe care Grupul de Inițiativă le susține pentru a strânge fondurile necesare înființării Fundației Comunitare Buzău:

 

http://fundatiacomunitarabuzau.galantom.ro/

Cele 3 programe sunt:

1.       Susține înființarea Fundației Comunitare Buzău!

Buzău e un județ bogat. Patrimoniu, natură, gastronomie, tradiții, toate se regăsesc din belșug aici. Și totuși, buzoienii nu se simt bogați. Stagnarea industrială și economică au încetinit evoluția comunității, iar schimbările sociale i-au făcut pe oameni să-și piardă încrederea. Dar noi credem că județul nostru are suficiente resurse pentru ca cei 430.000 de locuitori, strânși între munții, dealurile și câmpiile sale, să trăiască într-o comunitate puternică, generoasă și să aibă parte de un viitor mai bun. Credem că schimbarea în bine vine din interiorul comunității. Pentru ca ideile să prindă contur și pentru ca buzoienii să-și recapete încrederea în propriul lor județ, vrem să înființăm Fundația Comunitară Buzău. În spatele acestei idei suntem zece oameni născuți și crescuți aici. Ne-am unit într-un grup de inițiativă, iar cu ajutorul vostru putem pune următoarele cărămizi la temelia Fundației și, mai ales, la reclădirea spiritului comunitar al Buzăului. Evenimentele pe care le organizăm sau cu care ne parteneriem au scopul de a strânge fonduri pentru înființarea Fundației Comunitare Buzău. Un astfel de eveniment este Istrița Escape III, singurul maraton de trail-running din Buzău, organizat de Istrița Escape și XMRaid Club Sportiv, care are loc în data de 22 septembrie 2018, cu plecare din Sărata Monteoru.

2.       Fondul de burse ”Împlinim visuri”

Vom sprijini 10 copii proveniți din medii defavorizate, dar care, prin rezultatele lor, ne dau încredere că odată ajunși mari, vor contribui la îmbunătățirea calității vieții comunității.

Credem cu tărie că viitorul unei țări depinde de calitatea educației și de conștientizarea importanței acesteia încă de la cele mai mici vârste. În județul Buzău sunt mulți copii talentați al căror potențial maxim nu poate fi atins din cauza lipsei de resurse financiare astfel încât, fără un sprijin exterior, mulți dintre elevi sau familiile acestora nu îndrăznesc să viseze spre performanță. De asemenea, prin acest program dorim să creăm în jurul bursierilor o comunitate de oameni care să îi sprijine, să îi sfătuiască și să le ofere încrederea și entuziasmul de a merge către cele mai înalte ținte.

3.       Centrul Educație de Senzație

Ce se poate întâmpla cu o școală istorică din anul 1784?

A) Poate deveni o ruină.

B) Poate fi demolată și în locul ei se poate construi altceva.

C) Poate deveni azil.

D) Poate deveni cel mai modern punct de vizitare și punct educațional din România.

Cu ajutorul dumneavoastră, vrem ca varianta D să devină realitate! Noi am început deja lucrul, și una dintre cele 5 săli ale școlii din Beșlii, Ținutul Buzăului a devenit un spațiu dedicat educației științifice și de mediu. "Centrul Educație de Senzație" este conceput ca un spațiu convertibil unde activitatea educațională se poate desfășura atât la nivelul tinerilor, prin intermediul școlilor și liceelor, dar și la nivelul publicului larg, prin vizitarea spațiului în scop turistic. Este un loc complet interactiv, utilat cu aparatură modernă, care e folosit de tineri în activități școlare și de care beneficiază turiștii pentru o experiență interactivă unică.

Împreună, putem construi un spațiu cum nu mai e altul în România.

Despre grupul de inițiativă

De prin primăvara lui 2018, un grup de buzoieni inimoși s-au apucat să pună bazele unei fundații comunitare dedicată comunității locale din Buzău.

Ce definește acest grupul de inițiativă și acest demers?

Buzău e un județ bogat. Patrimoniu, natură, gastronomie, istorie, tradiții și autenticitate, toate se regăsesc din belșug în Buzău. Ceea ce nu înseamnă că în Buzău nu ne confruntăm și cu provocări - ce țin de sărăcie, marginalizare, degradarea mediului. Însă pentru ca potențialul județului să fie pus în valoare și, în egală măsură, provocările să-și găsească soluții, credem că e nevoie ca lideri locali să fie să identificați și sprijiniți, buzoienii cu spirit civic să fie mai bine conectați pentru a conlucra și inițiativele comunitare sa fie catalizate. Acesta poate fi menirea și aportul Fundației Comunitare Buzău și de aici decurge și motivația noastră de a contribui la înființarea fundației.

Despre fundațiile comunitare

Deși fundațiile comunitare funcționează deja în 16 comunități din România, multă lume încă nu înțelege ce fac fundațiile comunitare și care este rolul lor. Rolul lor primordial este acela de a construi încredere. Dicționarul definește încrederea ca acțiunea de a (se) încrede și rezultatul ei – sentimentul de siguranță față de cinstea, buna-credința sau sinceritatea cuiva. ”În opinia mea, încrederea este lipiciul social de care o comunitate are nevoie pentru ca ea să poată fi numită ACASĂ.” Rucsandra Pop, Director Program Fundații Comunitare în cadrul Asociației pentru Relații Comunitare.

Misiunea Fundațiilor este să transforme acest substantiv în verb, să inspire și să ajute oamenii din comunitățile în care activează să construiască lucruri împreună, cu resurse din comunitate. Fundațiile comunitare și toți partenerii lor – fie ei donatori, susținători sau organizații – sunt imaginea unei Românii utopice, dar o utopie pe care pas cu pas, program cu program, fundație cu fundație o punem în practică. O sintagmă potrivită fundațiilor e aceea de visător pragmatic. Ele nu doar visează la o comunitate mai bună, ci o construiesc împreună cu oamenii locului.

Asociația pentru Relații Comunitare a deschis un cont bancar în care se strâng fondurile pentru implementarea proiectelor Grupului de Inițiativă pentru Fundația Comunitară Buzău în comunitate, până la înființarea Fundației.

Ecaterina STROESCU

Scroll to Top