ACUM, LA BUZAU INCEPE cea mai mare miscare sociala de curatenie „Let`s Do It, Romania”. Care sunt zonele ce vor fi ecologizate
Last Updated on 15/09/2018 by Iulian Gavriluta

Let s do it romania150 de țări din întreaga lume se unesc în cea mai ambițioasă mișcare civică la nivel internațional – World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune „Let`s Do It!” în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile.

World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie la ora 10.00 în Noua Zeelandă. Valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament.

România, la a șasea Zi de Curățenie Națională

România organizeaza o Zi de Curățenie Națională pentru a șasea oară, după cele 5 acțiuni de succes desfășurate începând cu anul 2010. Let`s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România – până acum, peste 1 400 000 de voluntari au participat la evenimentele Let`s Do It, Romania! și au curățat 18 000 de tone de deșeuri. Cele 24 de localități înscrise în acțiunea Let's Do It, Romania - Ziua Națională de Curățenie din 15 sept. 2018 sunt: Buzău, Rm. Sărat, Valea Râmnicului, Cislău, Măgura, Unguriu, Berca, Vernești, Vadu Pașii, Săgeata, Poșta Câlnău, Zărnești, Mărăcineni, Săpoca, Vintilă Vodă, Lopătari, Beceni, Cernătești, Merei, Ulmeni, Pietroasele, Năeni, Tisău, și Scorțoasa. Acțiunea de strângere a deșeurilor va avea loc între orele 9.00-11.00, în Buzău punctul de întâlnire este în Parcul Crâng la Obelisc, iar în Rm. Sărat la Primărie. În cadrul acțiunii de ecologizare, vor fi vizate parcurile și alte locuri publice, dar și cursurile de apă (în special în cazul localităților rurale). De menționat este și faptul că oricine dorește să se alăture "din mers" acțiunii o poate face prezentându-se direct la locurile de întâlnire. Organizatorii - Instituția Prefectului, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Buzău - mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Buzău și autorităților locale care au mobilizat un număr însemnat de elevi, atât în cele 2 municipii, cât și în mediul rural, pentru acțiunea de astazi. Aceștia sunt, de altfel, și cei mai mulți voluntari în cadrul acțiunii.

Datele cheie pentru Ziua de Curățenie Globală – World Cleanup Day

  • 1 mai – 30 august: Recrutarea voluntarilor pentru echipa de organizare
  • 15 mai – 31 august: Realizarea Hărții Deșeurilor cu ajutorul aplicației de mobil World Cleanup
  • 15 mai – 15 iulie: Mobilizarea partenerilor cheie – companii, autorități, media
  • 1 iulie: Start înscrieri pentru Ziua de Curățenie Națională și Globală
  • 15 septembrie – Ziua de Curățenie Globală – World Cleanup Day!

Cum a luat naștere Let`s Do It, World!

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Ecaterina STROESCU