UPDATE FOTO – LA ACEASTA ORA – Inaugurare “Punctul Infratirii Neamului” (observator montan), pe Varful Giurgiu din Muntii Buzaului
Last Updated on 13/09/2018 by Iulian Gavriluta

ROMSILVA OBSERVATOR CENTENAR 1Pe Varful Giurgiu din Multii Buzaului va fi inaugurat astazi 13 septembrie, cu incepere de la ora 11, un observator montan numit Punctul fratiei neamului romanesc.Evenimentul este coordonat si organizat de silvicultorii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. Silvicultorii au ridicat un observator montan la cota 1435 exact in punctual in care se intalnesc cele trei provincii romanesti – Moldova, Muntenia si Transilvania.

 

La eveniment vor lua parte autoritati centrale si judetene din zona judetelor din cele trei provincii, Covasna, Buzau si Vrancea, precum si directorul Moldosilva – agentia care administreaza padurile din Republica Moldova. Observatorul Punctul Fratiei Neamului Romanesc este deschis publicului larg, iar accesul catre acesta se poate face pe patru trasee marcate si prezentate pe indicatoare amplsate in comuna Gura Teghii. De asemenea, la eveniment iau parte temerari ai muntelui din Romania si diverse state europene. Evenimentul este dedicat de RNP Centenarului Marii Uniri.

I.G.

UPDATE: ROMSILVA A INAUGURAT PUNCTUL FRĂȚIEI NEAMULUI ROMÂNESC, OBIECTIV DEDICAT MARCĂRII CENTENARULUI MARII UNIRI

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inaugurat joi, 13 septembrie, ”Punctul Frăției Neamului Românesc”, un obiectiv ridicat de silvicultori în comuna Gura Teghii din județul Buzău, la punctul de întâlnire al celor trei mari provincii românești, pentru a marca Centenarul Marii Uniri din 1918.

La eveniment au participat Ilie Covrig, Secretar de stat pentru Păduri în Ministerul Apelor și Pădurilor, Ciprian Dragoș Pahonțu, Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, directorii direcțiilor silvice Buzău, Covasna și Vrancea, reprezentanți ai prefecturilor, consiliilor județene și ai autorităților locale din județele Buzău, Covasna și Vrancea, silvicultori, reprezentanți ai mediului academic și membri ai comunităților locale.

”Punctul Frăției Neamului Românesc” este un observator – refugiu construit din lemn, cu înălțimea de opt metri, ce oferă vizitatorilor o panoramă asupra celor trei provincii istorice locuite de români, Transilvania, Țara Românească și Moldova, în punctul de confluență a acestora, locul fiind ales simbolic, pentru a marca 100 de ani de la Unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat.

În jurul obiectivului sunt amenajate panouri în care sunt prezentate personalitățile ce au contribuit la Unirea tuturor provinciilor românești, precum și personalități ale culturii și științei din Transilvania, Moldova și Țara Românească.

Obiectivul este deschis permanent turiștilor, pentru accesul la observator fiind amenajate și marcate trei trasee turistice, dinspre județele Buzău, Vrancea și Covasna.

Sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente, de-a lungul acestui an. Astfel, silvicultori din România și Republica Moldova au plantat în aprilie, pe ambele maluri ale Prutului, ”Pădurea Centenar”, pentru a marca o sută de ani de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău de unire a Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României. De asemenea, la începutul acestei luni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inaugurat Expoziția Jubiliară ” 100 de ani de silvicultură în România”, găzduită de Muzeul Cinegetic al Carpaților ”Posada”, în care este prezentată, interactiv, în mai multe secțiuni, activitatea silvicultorilor de la Marea Unire din 1918 până în prezent.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

ROMSILVA OBSERVATOR CENTENAR 2