Sambata,15 septembrie, România, la a șasea Zi de Curățenie Națională. Cea mai mare miscare sociala „Let`s Do It, Romania”, ajunge la Buzau

Let s do it romania150 de țări din întreaga lume se unesc în cea mai ambițioasă mișcare civică la nivel internațional – World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune „Let`s Do It!” în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile.

World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie la ora 10.00 în Noua Zeelandă. Valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament.

România, la a șasea Zi de Curățenie Națională

România va organiza o Zi de Curățenie Națională pentru a șasea oară, după cele 5 acțiuni de succes desfășurate începând cu anul 2010. Let`s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România – până acum, peste 1 400 000 de voluntari au participat la evenimentele Let`s Do It, Romania! și au curățat 18 000 de tone de deșeuri.

Datele cheie pentru Ziua de Curățenie Globală – World Cleanup Day

  • 1 mai – 30 august: Recrutarea voluntarilor pentru echipa de organizare
  • 15 mai – 31 august: Realizarea Hărții Deșeurilor cu ajutorul aplicației de mobil World Cleanup
  • 15 mai – 15 iulie: Mobilizarea partenerilor cheie – companii, autorități, media
  • 1 iulie: Start înscrieri pentru Ziua de Curățenie Națională și Globală
  • 15 septembrie – Ziua de Curățenie Globală – World Cleanup Day!

Topul înscrierilor pentru Ziua de Curățenie Națională în România pana la acest moment:

1.       Olt – 7955 voluntari

2.       Giurgiu – 5118 voluntari

3.       București – 3871 voluntari

4.       Dolj – 2993 voluntari

5.       Suceava – 2982 voluntari

6.       Bihor – 2577 voluntari

7.       Argeș – 1962 voluntari

8.       Dâmbovița – 1830 voluntari

9.       Vaslui – 1730 voluntari

10.     Cluj – 1694

Județele din Romania cu cei mai puțini voluntari la acest moment sunt:

•        Harghita – 31 voluntari

•        Botoșani și Mehedinți – 118 voluntari

•        Alba – 161 voluntari

•        Tulcea – 187 voluntari

•        Covasna – 208 voluntari

•        Sălaj – 244 voluntari

•        Călărași – 266 voluntari

•        Valcea – 285 voluntari

•        Bistrița Năsăud – 296 voluntari

•        Brăila – 245 voluntari

•        Satu Mare – 370 voluntari

Sin judetul Buzau, sute de voluntari, atat din institutii de stat cat si de la firme private, s-au mobilizat si vor efectua sambata activitati de ecologizare. Cea mai ampla actiune va fi in zona Parcului Crang din municipiu.

Cum contribui la Harta Deșeurilor cu aplicația World Cleanup

Cartarea, sau identificarea mormanelor de deșeuri va fi realizată cu ajutorul aplicației de mobil World Cleanup. Aplicația a fost dezvoltată plecând de la modelul anterior creat în România în anul 2015 și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cartarea va avea loc în perioada 15 mai – 31 august, iar voluntarii pot participa la evenimentele de cartare comunicate prin pagina de Facebook Let`s Do It, Romania! sau individual, ori de câte ori descoperă o zonă cu deșeuri. Toate zonele cu deșeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deșeuri dezvoltată la scală internațională. Aceasta cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat. Partenerii instituționali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației Naționale. Parteneri nonguvernamentali: AIESEC, ANOSR, CNE, CTR, Cercetașii României, Federatia VOLUM, Grup PONT, JCI, UOSMR, FDSC.

Cum a luat naștere Let`s Do It, World!

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Ecaterina STROESCU