SUNA CLOPOTELUL! Care este calendarul şcolar 2018-2019 si ce drepturi şi obligaţii au elevii începând de anul acesta
Last Updated on 10/09/2018 by Iulian Gavriluta

Vacante scolare eleviVacanţa de vară s-a terminat, iar elevii sunt gata pentru inceperea şcolii. Anul şcolar care începeastazi, luni, 10 septembrie, va avea 34 de săptămâni, adică 168 zile lucrătoare. Semestrul întâi va dura de la 10 septembrie 2018 până pe 1 februarie 2018, iar semestrul al doilea - din 11 februarie 2019 până pe 14 iunie 2019.

 

Pentru elevii care anul acesta dau Bac-ul, anul şcolar se va termina pe 31 mai, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 7 iunie. Vacanţele elevilor în anul şcolar 2018-2019 sunt aceleaşi ca în fiecare an, respectiv vacanţa de iarnă, cea intersemestrială, vacanţa de primăvară şi vacanţa de vară.   În plus, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de o vacanţă suplimentară în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018. Elevii vor mai prinde şi alte zile libere. Ziua de 5 octombrie, când sărbătorim Ziua internaţională a educaţiei, va fi marcată de toate inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, iar copiii vor sta acasă. La fel se va întâmpla şi de Ziua învăţătorului, celebrată la 5 iunie.   Cum sunt structurate vacanţele   În anul şcolar 2018-2019, vacanţele elevilor sunt structurate astfel: - vacanţa de iarnă: 22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019; - vacanţa intersemestrială: 2 - 10 februarie 2019; - vacanţa de primăvară: 20 aprilie - 5 mai 2019; - vacanţa de vară: 15 iunie - 15 septembrie 2019.  

Drepturi şi obligaţii

Odată cu începerea şcolii, atât profesorii cât şi elevii, trebuie să ştie că au anumite drepturi şi obligaţii. În activitatea didactică, dascălii au drepturi legate, în principal, de desfăşurarea eficientă a activităţii şcolare şi dezvoltarea profesională continuă. De asemenea, profesorii au dreptul la decontări de transport, dacă nu locuiesc în localitatea unde predau. În schimb, aceştia sunt obligaţi să respecte integritatea elevului şi să se preocupe de desfăşurarea eficientă a orelor.   La rândul lor, elevii benficiază, în primul rând, de dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii. De asemenea, elevii au dreptul de a beneficia de învăţământ gratuit, inclusiv dreptul de a primi manuale gratuite, transport în comun la jumătate de preţ, precum şi acces la actele şcolare proprii ce stau la baza situaţiei şcolare. Există chiar şi un drept la protest pentru elevi. Totuşi, manifestarea acestuia trebuie să se facă în afara orelor de curs. În ceea ce priveşte obligaţiile, elevii trebuie să poarte îmbrăcăminte decentă, nu au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, examenelor sau al concursurilor şi nici să facă în şcoală propagdandă electorală sau prozelitism religios.  

Riscul de la şcoală  

Deşi astazi suna clopotelul pentru începerea cursurilor, şi anul acesta o parte dintre şcoli nu au încă autorizaţie de funcţionare şi îi vor întâmpina pe elevi cu toalete în curte şi lucrări neterminate. Astfel, sute de şcoli din toată ţara nu sunt autorizate de pompieri şi îi pun în pericol pe elevi. Probleme sunt şi cu manualele. În premieră, elevii de clasa a VI-a vor învăţa de pe manuale făcute de editura unică a Ministerului Educaţiei. Instituţia a modificat procedura de realizare a manualelor şcolare şi nu le mai cumpără prin licitaţie publică, ci le editează la Editura Didactică şi Pedagogică din subordinea sa. Numai că unele manuale conţin erori impardonabile. Printre ele şi Istoria, Geografia şi Biologia. De exemplu, în acest ultim manual, inima şi ficatul sunt poziţionate greşit în corp, iar elevii sunt întrebaţi „Cine şi cum se produce urina?“. Vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. De asemenea, autorii manualului fac confuzie între mucegai şi paraziţi şi introduc concepte precum „orific“ sau lob „interior“ al plămânului.   În replica, Ministerul Educaţiei a anunţat că variantele digitale corectate ale acestor două manuale şcolare vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, „cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi şi profesori din prima zi de şcoală“. Totodată, „va fi realizată şi trimisă în şcoli o erată tipărită“.

A.M.

P.S. Începe școala. Anul manualelor greșite, cu editură unică și în care avem, în premieră, sub 3 milioane de elevi înscriși

​Copiii de clasele I, a II-a și a VI-a învață pentru prima dată după manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației. Pline de greșeli, fără variantă digitală și într-un singur volum. anul școlar care înregistrează, pentru prima dată, un număr sub 3 milioane de elevi și copii, în învățământul preuniversitar. Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep astăzi școala, potrivit estimărilor comunicate de reprezentanți ai Ministerului Educației.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut am avut 3,03 milioane de elevi, în 2016-2017 erau 3,06 milioane de elevi și copii în învățământul preuniversitar. Față de anul 1990, când aveam 4,87 milioane de elevi, în 2018 numărul este mai mic cu 2 milioane.