VIDEO – Cum fug oamenii cu carnea de porc din zonele cu restrictie (carantina PPA)…au fost prinsi de autoritati, la filtrele montate pe sosele
Last Updated on 09/09/2018 by Iulian Gavriluta

fitre PPA BuzauDSVSA Buzău informează că, în aceste zile, la filtrul instituit la Padina a fost oprit un bărbat din Vălenii de Munte (PH) care transporta din judetul Ialomița către domiciliu, un porc viu de aproximativ 15 kg, fără documente de proveniență și elemente de identificare.

Animalul a fost eutanasiat de către o echipă a DSVSA Buzău și, după decontaminare, a fost transportat și incinerat la sediul Direcției. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2400 lei, conform HG 984 / 2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, art. 2, pct. 14, pentru "efectuarea transportului animalelor și al produselor de origine animală, al furajelor și altor mărfuri care pot constitui vectori ai agenților patogeni, cu încălcarea măsurilor dispuse de autoritatea sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor competentă, în cazul evoluției unor boli transmisibile, declarabile și carantinabile".

La sfarsitul acestei saptamani a mai fost depistată o persoană la un filtru din Puiești, care intenționa să ajungă în loc. Bălești, jud. Vrancea, având asupra sa cca. 70 kg carne de porc. Carnea a fost confiscată și transportată la DSVSA unde a fost incinerată, iar persoana a fost sancționată cf. HG 984 / 2005, art. 2, pct. 14 cu avertisment.

Reamintim, acum 3 zile - 06.09.2018 - autoritățile din Puiești, au transmis DSVSA Buzau ca sunt suspiciuni in comuna de PPA. Dupa ce analizele au iesit pozitive, s-a dispus ca măsuri imediate - sacrificarea a 14 porci adulți și 76 sugari sau între 20-40 kg din exploatația cu suspiciune de PPA de la Puiești. Conform DSVSA, acestea sunt măsurile imediat necesare pentru protejarea efectivelor de porci din zonă și limitarea pagubelor. S-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru adoptarea tuturor măsurilor necesare. Între timp, au fost luate măsuri de dezinfecție completă a exploatației afectate și zonei adiacente, izolarea perimetrului, avertizarea locuitorilor, interzicerea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă.

E.S.

 

https://www.youtube.com/watch?v=y4qfO4upeOc&feature=youtu.be