Retete manastiresti… Cum preparam cea mai buna DULCEATA DIN COAJA DE PEPENE ROSU
Last Updated on 08/09/2018 by Iulian Gavriluta

Dulceata de coji de pepeneCum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu? În cămările mănăstirilor găseşti întotdeauna borcane cu cele mai interesante dulceţuri sau gemuri ale căror reţete au fost descoperite chiar de călugări. Nimic nu se aruncă într-o mănăstire, din orice fruct putându-se realiza ceva.

 

Dacă majoritatea oamenilor pun deoparte cojile după ce au savurat minunatul miez al pepenelui, calugarii ne învaţă că mai putem face ceva cu ele, înainte de a le arunca. Aşa s-a născut dulceaţa a carui reteta o prezentam.

INGREDIENTE:

- 600 de grame de coajă verde de pepene

- 300 de grame de zahăr

- coaja şi sucul de la o jumătate de lămâie

- esenţă de vanilie, un baton

- scorţişoară

- 2 steluţe de anason stelat

MOD DE PREPARARE: Curăţam partea verde închis a cojii de pepene, lăsăm doar zona alba, apoi tăiem cubuleţe. Punem cubuleţele într-o cratiţă, împreună cu zaharul şi le lăsăm acoperite 2-3 ore, fără să le punem pe foc. După ce coaja şi-a lăsat zeama, punem cratiţa la foc, împreună cu zeama şi coaja de lămâie, vanilia şi batonul de scorţişoară. Lăsăm dulceaţa acoperită la foc mic pentru 2 ore, apoi dăm capacul la o parte pentru ultimele 15 minute, încât să scadă. Scoatem batonul de scorţişoară şi adăugăm anasonul stelat. Cât dulceaţa este încă fierbinte, punem în borcane sterilizate şi le întoarcem cu gura în jos pentru câteva minute. Lăsăm înfăşurate în prosoape de bucătărie până se răcesc. Părintele Efrem vă reaminteşte că „specialiştii în arta gastronomică spun că reuşita preparatelor culinare depinde de starea sufletească pe care o are cel care găteşte mâncarea respectivă. Aşa se explică faptul că, de fiecare dată când mâncăm la trapeza unei mânăstiri, totul ni se pare mai gustos şi mai săţios decât ceea ce mâncăm în mod normal la casele noastre. Preparatele acelea sunt sunt gătite cu permanentă rugăciune”.

Ecaterina STROESCU