Ingrijesti persoane varstnice in strainatate sau vrei acest lucru? Pentru a evita capcanele – trebuie sa citesti neaparat asta!
Last Updated on 04/09/2018 by Iulian Gavriluta

ingrijire batrani AustriaBuzoieni, luati aminte! Urmare informaţiilor deţinute de Inspecţia Muncii , rezultă existenţa unor situaţii de constrângere financiară sau a unui sistem abuziv faţă de cetăţenii români care optează prin intermediul agenţiilor de plasare, să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în Austria.

 

În acest context, informăm cetăţenii români care optează să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în străinătate , că este necesar ca înainte de plecare din ţară, să se informeze cu privire la condiţiile de muncă oferite de agenţii de plasare români sau străini. De asemenea, este foarte important ca aceştia să cunoască forma de angajare din statul de destinaţie, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia acestui stat. Pe teritoriul statului austriac , ingrijitorii de persoane îşi desfaşoară activitatea în baza unor contracte de organizare încheiate cu agenţia de intermediere, dar ca persoane fizice autorizate, ceea ce nu le conferă drepturile ce ar decurge dintr-un contract de muncă. O sursă de informare, cu precădere pentru condiţiile de muncă pe teritoriul statului austriac, este site-ul Ambasadei României în Republica Viena (viena.mae.ro),unde se regăsesc informaţii referitoare la reglementarea activităţii ca lucrător independent şi alte informaţii utile despre dreptul de a muncii în Austria, încetarea raportului de muncă, prevederi părinţi şi copii, asigurarea de şomaj, legea generală privind asigurările sociale, taxe şi scutiri de taxe, legislaţia fiscală, reprezentarea lucrătorilor la întreprindere/instituţie. De asemenea , pentru a veni în Sprijinul cetăţenilor romîni aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău se regăsesc informaţii utile privind munca în străinătate prin intermediul agenţilor de plasare forţă de muncă - informaţii în conformitate cu Legea nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate modificată şi completată cu Legea nr. 232/2017.

E.S.