Un edil in razboi cu toata lumea. “Onor. Primar” Constantin Toma & Comp
Last Updated on 03/09/2018 by Iulian Gavriluta

distopic buzTrebuie sa exprim o opinie pe care o consider justificata. “Onor. Primar”, este un tip de edil extrem de original si de performant la capitolul conflicte. El reuseste magistral sa intre in conflict cu toata lumea. Ma voi retine sa mentionez cu titlu particular mass-media. Presa este prin definitie mai coroziva in limbaj si poate chiar rautacioasa uneori. In general este al dracului de obedienta.

 

Ma refer in special la relatiile cu oamenii, si mai ales cu unele categorii socio – profesionale , relatii pe care “Onor. Primar” al urbei buzoiene , recte Constantin Toma , stie sa le tensioneze si sa le directioneze in mod fatal catre un autentic razboi . Este un razboi finalizat in cele din urma cu procese pe banda rulanta . Consideram ca nu este normal.

           Misiunea unui edil este de a facilita un climat de armonie in comunitate si nu de tensiune permanenta. O cere statutul ca functionar public, precum o cere si morala . Vorbim despre o morala personala si civica. Disensiunile, duse pana la un razboi al nervilor, au inceput cu Politia Locala. Mentalitatea inchizitoriala a domnului edil a determinat decizia de a elimina aceasta structura de paza si ordine necesara comunitatii. Oamenii au reactionat. Au urmat procese si hotarari judecatoresti. Primarul ramane inert in fata unor evidente. Au fost si politisti locali care au cedat efectiv nervos. Erau terorizati de gandul ca familiile lor vor ramane muritoare de foame sau vor fi scosi la mezat de catre bancile unde aveau si ei imprumuturi. Edilul este stapanit de idei fixe si merge mai departe. A umplut scolile de servicii de paza(clientelare?) . Nimic rau pana la un punct. Acesti paznici nu au parghii legale de a stapani in sens coercitiv anumite situatii din teren. Cu alte vorbe ,elevii de prin scoli isi cam fac de cap .Au uitat de minima ordine . Politia de proximitate nu are resursa umana care sa faca fata tuturor situatiilor care apar. Aici este si vina parintilor elevilor. Ar trebui sa-i ceara socoteala edilului. Doresc sa vad parinti in strada. Nu le pasa de aceasta realitate? Parinti care sa pretinda edilului revenirea la fostul sistem de paza bazat pe agentii politiei locale . Revenirea lor in dispozitiv ar aduce mai multa ordine in scoli. Sa mai adaugam si alta umilinta la care sunt supusi politistii locali ? Sunt folositi sa secondeze controlorii de bilete la TransBus. Sunt cetateni care se simt efectiv deranjati de situatie. Unii vocifereaza de indignare. Altele sunt misiunile unei politii   comunitare . Edilul face din politist un fel de paznic de bilete. Este de-a dreptul rusinos pentru acest functionar public. Este o umilinta !

           Dupa Politia Locala au urmat firmele de Maxi–Taxi. Aceste mijloace de transport erau des folosite de catre cetateni si constituiau o alternativa de deplasare , datorita rapiditatii cu care circulau pe strazile orasului. Este adevarat ca unele masini erau uzate si ca se impunea inlocuirea lor . Acest fapt a si fost realizat de catre unii patroni. Sa pretinzi eliminarea lor de pe piata prin suprimarea licentelor , fara a impune unele conditii , este un abuz . Edilul nu are dreptul sa impuna un monopol al transportului in comun . Nu exista o lege a concurentei ? Exista o lege a monopolului unic aplicata in mod arbitrar ? Un totalitarism administrativ local ? Ce vor face cei care au ramas pe pe drumuri ? Mila Domnului ? Au acei soferi banii necesari si pilele aferente pentru a se angaja la TransBus ? Vom asista la un nou val de procese.            

             Din Primarie , mai aflam ca atitudinea edilului buzoian ar cam lasa de dorit. Se uziteaza de un limbaj periferic cu destule accente de vilanitate grosiera si de joasa speta. Boborul vorbeste , coane ! Poate ca radacinile obarsiei , cum ar spune Blaga , isi spun si ele pe undeva cuvantul . Nu dorim sa “tintim !”spre locul de origine , pentru ca am aduce un afront gratuit celor de acolo , dar credem ca au fost aduse unele prea rele deprinderi de pe la marginea habitatului.

           Ce este in definitiv Buzaul nostru ? Este orasul cu lalele repede vestejite , marca Olanda , orasul cu drumuri asfaltate haotic si neterminate , orasul cu strazi peticite si copaci care nu prind radacini , orasul tuturor nazdravaniilor unor minti cazute in fantezie. Este un subiect de literatura pamfletara.

           In curand o sa facem o concurenta teribila Venetiei. Buzaul devine un autentic oras al gondolelor de pe Iazul Morilor. Atunci sa vezi turism urban ! Un turism post–centenar .O sa ridicam un dom si o catedrala a Sfantul Toma de Aquino . Buzaul poate fi si orasul in care Parcul Crang o sa fie cedat particularilor. Un parc in proprietate privata. In curand poate si casele cetatenilor vor fi ale edilitatii .Vom fi chiriasi la noi acasa. Vom pierde sentimentul si certitudinea proprietatii. Exagerez, desigur ! Am placerea sa fiu malitios .Acestea sunt doar unele aspecte. Cetatenii Buzaului se intreaba daca mai locuiesc intr-un oras al firescului ? Altceva este in esenta nefiresc. Nefiresc este Marele Dregator al urbei. Nefireasca este clica lui de obedienti. De condamnat sunt si cei care tac si adopta pozitia ghiocelului . Este o pozitie cu care te obisnuiesti obișnuiești si nu mai ai nevoie de crema de galbenele. Din Homo Sapiens ai ai devenit Homo Aplecatus Pro(fundibuz)!

Adrian Constantin