Prefectura Buzau - anunta: Ca urmare a apariției unor suspiciuni de infectare cu PPA a unor porci din 3 gospodării situate în localitățile Lunca (com. Pătârlagele) - 1 animal, respectiv com. Pănătău - 3 animale, DSVSA Buzău a dispus ca măsuri:
- în com. Pănătău: sacrificarea a 2 suine dintr-o gospodărie în vederea necropsiei/prelevării de probe și prelevarea de probe de sânge de la un al treilea animal dintr-o gospodărie învecinată;
- în satul Lunca, com. Pătârlagele: prelevarea de probe de la un animal suspect de infectare cu PPA și sacrificat anterior de proprietar.
În ambele localități, s-a dispus dezinfectarea gospodăriilor unde au apărut suspiciuni de infectare cu PPA, amplasarea de afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor. Rezultatul analizelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București este așteptat mâine dimineață. Astazi 2 septembrie a.c., de la ora 9.00, la sala ”Ghe. Filipescu” a CJ Buzău sunt convocate ședințe ale Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Buzău, în cadrul cărora - în funcție de concluziile specialiștilor - se va decide ce măsuri urmează a fi luate.
UPDATE 2 - Al treilea focar DE PPA, DE LA PANATAU, nu se confirma!
UPDATE 1 - PPA a fost confirmata in 2 gospodarii individuale din Buzau (1 gospodarie la Panatau si alta la Lunca Patarlagele)!
Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineaţă, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referinţă, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele-şi la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localităţi.
Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăţei, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine. Deşi nu ar fi adus niciun aliment din Frecăţei, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum.
Prefectul judeţului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconştient”.
”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijenţe a populaţiei care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deşi ştim bine că suntem înconjuraţi, în judeţele limitrofe, de focare pestă”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în şedinţa aflată încă în curs de desfăşurare.
O suspiciune de pestă porcină este şi într-o altă gospodărie, aflată la circa 300 metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind aşteptate în cursul zilei de luni.
COMUNICAT DE PRESA PREFECTURA
Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din județul Buzău
A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării, din localitățile Lunca (comuna Pătârlagele) și Pănătău, județul Buzău.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte și de la cele sacrificate (3 capete).
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
O fost demarată și o anchetă a Poliției, pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
https://www.youtube.com/watch?v=t2uFiIXkG_Y&feature=youtu.be