SEMNALE DE ALARMA LA BUZAU! Ilegalitati pe banda rulanta la Primarie si CLM! Despre Proiectul HCL, nr. 212/22.08.2018, Cladirea Bazarului si ce spune Comisia Zonala a Monumentelor Istorice
Last Updated on 28/08/2018 by Iulian Gavriluta

Trafic Monumente istorice BuzauMunicipalitatea buzoiana a luat-o razna. Cladirea Bazarului nu este un monument istoric??? Oare Comisia Zonala a Monumentelor  cunoaste ceea ce se afirma in acest proiect de hotarare al Consiliului Local ? Bazarul face parte, potrivit Planului de Urbanism General al orasului Buzau, din Ansamblul arhitectonic „Strada Cuza Voda“ si este interzisa orice interventie neconforma cu legislatia in domeniu pentru orice monument din acest perimetru, inclusiv in zona de protectie a acestui ansamblu. Potrivit unor surse media, intelegem ca in cadrul sedintei CLM Buzau, din data de 26 martie 2018, s-ar fi opinat faptul ca imobilul Bazarului nu ar fi monument istoric.

Vrem sa ii asiguram pe cei care au lansat aceasta afirmatie si au incercat si pe altii sa-i induca in eroare, faptul ca, fie nu cunosc realitatea, fie ca vor sa creeze o diversiune voita, pentru a minimaliza chestiunea intr-un scop bine determinat. Lucrarile de constructie, de reabilitare si de extindere ale acestui imobil vizeaza un obiectiv de patrimoniu autentic, care apartine veacului al XIX-lea. Nota bene! Daca nu ar fi fost asa, nu intelegem de ce o intreaga documentatie a fost trimisa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii pentru a se obtine avizul . Pentru o mai buna edificare a celor care, din dorinta de a induce in eroare, sustin ca Bazarul nu este un monument istoric, dorim sa ne facem datoria si sa le precizam cu exactitate sursa oficiala care certifica acest fapt. Este vorba despre Lista Monumentelor Istorice din 2015, pentru judetul Buzau, unde, la pozitia 513 – BZ –a- B 02322, se mentioneaza faptul ca Ansamblul architectural „Strada Cuza Voda“ este un monument istoric, insumand toate imobilele de epoca, incepand din imediata apropiere a Palatului Comunal si ne referim, in acest sens, la frontul de cladiri existente si terminand cu Bazarul, vizavi de ultimele cladiri vechi dinspre strada Alexandru Marghiloman. Sa nu uitam si faptul ca exista si o  zona -tampon intre monument si mediul inconjurator actual. Zonele de protectie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri in localitatile urbane, de 200 de metri, in cele  rurale, si de 500 de metri, in exteriorul localitatilor, distante masurate de la limita exterioara a terenurilor pe care se afla monumente istorice. Nota bene ! Dorim sa cunoastem si textul proiectului initiat in legatura cu Bazarul, din care sa rezulte date tehnice privind modul in care se actioneaza asupra cladirii, sa cunoastem studiul istoric care a fost realizat pentru acest proiect, cat si firma constructoare, daca aceasta exista la acest moment. Este dreptul cetateanului sa stie si al edilului ales sa informeze pe cel caruia ii datoreaza demnitatea publica pe care o detine. Ignoranta este noaptea mintii si pestele de la cap se impute.

Obs. Conform LMI ,codul monumentelor din Centrul Vechi este la pozitia 513 BZ -II - a - B -02322. Se numeşte „Ansamblul architectural Strada Cuza Voda“. De unde este acel cod din Proiectul HCL? Codul  BZ-2-a B-02342 ? La ce obiective de patrimoniu face referire ? Intreb si eu ca prostul. Nu il gasesc in „LISTA MONUMENTELOR ISTORICE” din  2015. Mea culpa . Pardon, scuzati, bonsoir !

Adrian Constantin

 

clm1

 

clm2