BUZAUL ESTE ROSU…DE PESTA PORCINA! INTERZIS! HARTA OFICIALĂ a JUDEŢELOR afectate de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ! CE ÎNSEAMNĂ ZONA ROŞIE ŞI ZONA ALBASTRĂ!

harta ppa 23 august bIn timp ce in Buzau "elita" se ocupa cu  misculatiile de posturi de subprefect si pentru alte institutii, Pesta Porcina avanseaza rapid. autoritatile sunt preocupate cu altceva! FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN 10 JUDEŢE ŞI RESTRICŢII ÎN 13 JUDEŢE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face precizări privind zonele unde evoluează PPA.

 

În România, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în acest moment, în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. În județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.

Pe 22 august 2018, ANSVSA a anunţat că 725 de focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate la porci domestici în 156 de localităţi din 10 judeţe. Detalii AICI: Aproape 120.000 de PORCI UCIŞI din cauza PESTEI PORCINE AFRICANE! Boala se EXTINDE în FERMELE COMERCIALE!

Potrivit ANSVSA, harta oficială (aprobată) a zonelor afectate de PPA în acest moment este următoarea:

harta-ppa-23-august_b

ZONA ROŞIE – 13 JUDEŢE

În ZONA ROŞIE sunt incluse județele unde PPA evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care NU evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În județele incluse în zona roșie este PERMISĂ circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

Menționăm că sunt acordate DEROGĂRI pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA.

Este INTERZISĂ: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție.

ZONA ALBASTRĂ – 12 JUDEŢE

În ZONA ALBASTRĂ (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate JUDEŢELE AFLATE ÎNTRE ZONELE DE RISC ŞI CELE LIBERE DE BOALĂ. În aceste județe NU sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

Precizările ANSVSA vin după ce după ce libertatea.ro a publicat “Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT!” Pe această hartă „30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!”, scrie Libertatea.

HARTA-PPA-LIBERTATEA_b

Harta prezentată în spațiul public este un document de lucru, o propunere de actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, ca urmare a confirmării focarului de PPA din județul Ilfov. Documentul, neadoptat încă, este elaborat de către experții Comisiei Europene din cadrul DG-SANTE, pe baza datelor și informațiilor oficiale furnizate de către ANSVSA.

În aplicarea și respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană, prin această actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, în funcție de apariția de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru, ia toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii, precizează conducerea Autorităţii.

Considerăm că prin difuzarea în spațiul public a unor informații incorecte se generează o stare de neîncredere în rândul populației și a agenților economici din industria de profil, care poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru gestionarea rapidă și eficientă a focarelor de boală.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA pe 23 august.

SURSA:agroinfo.ro

I.G.

image 2018 08 23 22666784 41 harta pestei porcine