2 articole incendiare: FOTO – greselile din manualul de Geografie: editura Ministerului Educației. CARTE tipărita deja 1,6 milioane de exemplare! Turnu Măgurele din Teleormanul lui Dragnea este în locul Drobetei-Turnu Severin, o mare are numele greșit…

greseli manual geografie 2018

Cu două săptămâni înainte de începutul școlii, Ministerul Educației pregătește manualele pentru clasele a VI-a, I și a II-a, pentru care a schimbat metoda de realizare: nu mai face licitații publice, ci le editează pe toate la Editura Didactică și Pedagogică din subordinea sa.

HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa de legalitate a demersului Ministerului Educației, care, însă, nu a ținut cont nici de deciziile Curții Constituționale și a mers înainte cu editarea și printarea manualelor la o singură editură.

Profesori de geografie ne-au atras atenția că hărțile din manualul de la această disciplină - de altfel manual unic la această materie, după lista publicată pe manuale.edu.ro - sunt pline de greșeli.

Greșelile din manualul de Geografie: editura Ministerului Educației anunță că a tipărit deja 1,6 milioane de exemplare și speră că erorile nu sunt recurente în alte manuale.

 Editura Ministerului Educației anunță că își corectează manualele cu ajutorul publicului, dar numai pe varianta digitală, pentru că manualele au fost deja printate. "Există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a", iar conducerea Ministerului Educației Naționale "își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice. Instituția nu spune un cuvânt despre câți bani au costat aceste manuale. HotNews.ro a dezvăluit în exclusivitate o serie de erori grosolane în manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a, editat de Editura Didactică și Pedagogică din subordinea Ministerului Educației.

Editura cu care Ministerul scoate toate manualele anul acesta a publicat un manual în care apar următoarele greșeli: Turnu Măgurele este greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin; Marea Moartă este plasată greșit, în loc de Marea Roșie; harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011; atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”. Editura Didactică și Pedagogică (EDP) a publicat pe site-ul său următorul comunicat de presă, după ce HotNews.ro a arătat pe larg greșelile din manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a:"Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric"."În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente". Editura plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și a evaluatorului științific, pe care nu îl numește, însă. Nimic despre responsabilitatea editurii și a modului în care va răspunde pentru astfel de informații greșite prezentate copiilor. "Proiectul manualului școlar de Geografie pentru clasa a VI-a, autori FISCUTEAN Mihaela Cornelia, FISCUTEAN Dorin, MIHAI Ciprian, POPA Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100.

De asemenea, acest manuscris a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie. Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”. În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative”. În ceea ce privește autorii, trebuie precizat faptul că doi dintre aceștia au însoțit echipa României la Olimpiada Internațională de Geografie din Canada, unde au participat peste 160 de elevi din peste 43 de țări, iar lotul olimpic român s-a clasat pe locul I la națiuni." De remarcat că reacția vine de la Editura Didactică și Pedagogică, care a publicat acest comunicat pe site-ul său. Tot Editura este cea care anunță publicul care este poziția ministrului Educației: "conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente". Manualele au fost tipărite la Monitorul Oficial, potrivit manualului consultat de HotNews.ro. HotNews.ro a transmis Ministerului Educației următoarele întrebări, la care așteaptă un răspuns:

"1. Câte manuale de Geografie de clasa a VI-a aprobate prin OMEN nr. 3.970/15.06.2018 au fost printate?

2. Cât a costat scrierea și editarea acestor manuale?

3. Cât a costat printarea lor?

4. Cine este responsabil pentru greșelile care apar în acest manual și care sunt măsurile pe care le luați?

5. Manualele vor fi pe băncile copiilor cu aceste greșeli?

6. Solicit o copie a Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 3970/15.06.2018"

Amintim că Ministerul Educației realizează manualele școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a prin unica editură din subordinea sa, asta deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională atât Societatea EDP care a semnat contractele cu autorii de manuale, cât și legea manualului care prevede o altă cale decât licitația publică pentru achiziția de manuale. HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa bazei legale în acțiunea Ministerului Educației. În urmă cu un an, aproape 200 de scriitori, profesori și academicieni atrăgeau atenția că impunerea editurii unice va duce la scăderea calității și la ridicarea prețurilor. Elevii de clasa a VI-a învață din septembrie că Turnu Măgurele este poziționat, pe harta României, acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin. Manualul unic de Geografie scos de Editura Didactică și Pedagogică - editura Ministerului Educație - pune localitatea din județul controlat de Liviu Dragnea, pe lista orașelor importante de pe traseul Dunării, însă o localizează greșit. Printre erorile greu de ratat din noul manual de Geografie, care poartă antetul Ministerului Educației și nu are alternativă pe piață: Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, un stat nu există, regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur.

UPDATE Editura Ministerului Educației anunță că a tipărit deja 1,6 milioane de exemplare și speră că erorile nu sunt recurente în alte manuale

Mai jos, lista câtorva greșeli pe care le-am identificat în paginile manualului de Geografie aprobat în iunie 2018 de ministrul Educației și editat de Editura Didactică și Pedagogică, potrivit informațiilor de pe manual:

1. Turnu Măgurele este greșit poziționat în locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indică Traseul Dunării (pagina 50)  

Ilustrația Harta Politică a Lumii, de la paginile 13 și 14, conține cele mai multe greșeli:

2. Marea Moartă este plasată pe hartă greșit, în loc de Marea Roșie

3. Harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011

4. Insula Ascension este greșit scrisă “Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului.

5. Insula Tasmania este greșit numită “Vanuatu”, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real

6. Guiana Franceză este scrisă cu “i”, în timp ce Guyana apare corect, cu “y” (asta deși cele două denumiri apar corect în altă hartă, la pagina 13).

7. Insulele Falkand în loc de Insulele Falkland (denumire care apare, totuși, în forma corectă, cu doar o pagină înainte).

8. Atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”, la capitolul “Mari orașe europene”. De altfel, pe pagina 60 sunt prezentate 5 orașe, însă fără o ordine predictibilă. Astfel, elevii află informații despre Moscova - cel mai mare oraș european, care este urmat de Londra - prezentat de manual ca “al treilea oraș european ca număr de locuitori”, apoi este prezentat Berlinul - “al cincilea oraș european”, precedat în manual de Roma - “al optulea cel mai mare oraș european”, iar lista de la această lecție se încheie cu Paris - indicat ca “al treilea cel mai mare oraș european”.

9. Regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur, deși râul apare scris corect, în aceeași hartă de la pagina 71.

10. Orașul Krasnoiarsk este scris Krasniarsk (harta de la pagina 75).

11. Munții Iablonovâi apar pe harta de la pagina 75 cu numele Iablonoy.

Descarcă de AICI manualul de Geografie al Editurii Didactice și Pedagogice, publicat de Ministerul Educației pe site-ul oficial manuale.edu.ro.

SURSA: HOTNEWS.RO

 

{vsig}GRESELI-MANUAL-GEOGRAFIE-2018{/vsig}