Timpul conservelor…. Cea mai simpla si delicioasa reteta de ARDEI COPTI la borcan

Ardei coptiServiţi ca atare, puşi la borcan, folosiţi în zacuscă sau în alte preparate, ardeii copţi reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite preparate în această perioadă. Reţeta de mai jos le va salva pe gospodinele care vor să adauge şi ardei copt în cămară, pentru că este foarte uşoară, nu necesită mult timp de preparare, iar rezultatul este delicios.

Ingrediente

5 kg ardei capia,

1/2 l ulei pentru prăjit,

2 căni oţet,

2 căni zahăr,

3-4 linguri sare, salicil / conservant.

Mod de preparare

Alegerea ardeilor este una dintre cele mai importante etape. Ardeii graşi trebuie să aibă o textură proaspătă, crocantă şi fermă. Nu se folosesc niciodată legume moi, pentru că ardeii copţi vor avea un gust neplăcut. De asemenea, trebuie evitaţi ardeii care prezintă pete. Ardeii se prăjesc în ulei mult – cam la fel ca şi cartofii pai – după care se decojesc. Prăjiţi în acest fel, durează mult mai puţin toată reţeta, spre deosebire de prăjitul în mod clasic, pe plită sau la cuptor. Ardeii se curăţă, se poate îndepărta şi cotorul, după care se sărează şi se lasă la scurs. Într-o oală pregătim oţetul cu sarea şi zahărul şi le punem pe foc. În fiecare borcan se pune un vârf de cuţit de salicil, după care turnăm zeama peste şi închidem borcanele. Borcanele se pun la într-o oală pentru 15 – 20 de minute. Se lasă să se răcească în oală, după care se pot depozita în cămară.

Ecaterina STROESCU