“Excursii” de lumină nordică la Tromsø, Norvegia. Grupuri mici, experiențe mari! Vezi aici ce s-a intamplat cu cerul in zona Arctica

Kairo Kiitsak DSC 0943 1532595355 lgPotrivit spaceweather.com, un flux de vânt solar a lovit câmpul magnetic al pământului în timpul orelor târzii ale lui August 15, scânteind aurore frumoase verzi în jurul cercului Arctic abia întunecat. Specialistii spun ca materialul gazos ala strului “curge” dintr-o fisură de 700 000 km în atmosfera Soarelui. Mai multe aurore sunt posibile si in zilele acestea.

 

Iata ce spun astronomii: “In această vară, se întâmplă ceva ciudat în mezosferă. Mezosfera este un strat al atmosferei atât de înalt încât aproape atinge spațiul. În aerul rarefiat, la 83 km deasupra suprafeței Pământului, vasele de vapori de apă din vară se înfășoară în jurul “cozilor” facute de meteori. Coloniile de cristale de gheață care rezultă din aceste formatiuni alcatuiesc norii NLC, care pot fi văzuti strălucind în cerul de noapte la latitudini mari”. Și nu, nu e ciudat.

Observatorii aflati in “cerul Nordic” s-au obișnuit să vadă acești nori în ultimii ani. Ele se formează în luna mai, se intensifică în iunie și în cele din urmă se estompează în iulie și august. În acest an s-a întâmplat însă ceva diferit. În loc să se estompeze la sfârșitul lunii iulie, norii au explodat cu lumină neobișnuită. Kairo Kiitsak a observat această izbucnire pe 26 iulie de la Simuna, Estonia: "A fost un spectacol minunat", spune Kiitsak. "Norii au fost vizibili pentru o mare parte a nopții, cu o luminozitate puternică timp de cel puțin 3 ore". Alți observatori au văzut afișări similare în luna iulie, iar apoi, în luna august, norii persistau. În prima jumătate a lunii august 2018, rapoartele NLC către Spaceweather.com s-au triplat comparativ cu aceeași perioadă în 2017. Norii refuză să plece!

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado ar fi putut să-și dea seama de ce. "A existat o creștere neașteptată a vaporilor de apă în mezosferă", spune Lynn Harvey, de la Laboratorul Colorado pentru fizică atmosferică și spațială (LASP). Acest raspuns, pe care Harvey l-a pregătit folosind datele de la instrumentul NASA cu microunde satelit, arată că zilele de la sfârșitul lunii iulie și august 2018 au fost cele mai umede în mezosferă pentru ultimii 11 ani: "Iulie a ieșit ca un leu!" spune Harvey. În plus față de a fi umeda în plus, mezosfera a fost, de asemenea, un pic mai rece decât de obicei, potrivit datelor MLS. Combinația dintre umezeală și frig a creat condiții favorabile pentru norii înghețați de nori.

Harvey și colegii ei încă încearcă să înțeleagă cum s-a ridicat apa suplimentară acolo. O posibilitate implică activitate de undă planetară în emisfera sudică, care poate, ironic, să crească în nord - vapori de apă la mii de kilometri distanță. Fenomenul ar putea fi, de asemenea, legat de minimul solar, din prezent. Este de remarcat faptul că cei mai reci și mai umezi ani din mezosferă înainte de 2018 au fost 2008-2009 - minimul precedent al ciclului solar de 11 ani.

I.G.

SURSA: http://spaceweather.com/

 

Kairo Kiitsak DSC 1060 1532595355 lg