VIDEO LIVE / Ziua Marinei 2018, cel mai mare spectacol naval al anului. Klaus Iohannis, prezent la manifestări
Last Updated on 15/08/2018 by Iulian Gavriluta

Ziua Marinei 2018Klaus Iohannis participă la Ziua Marinei 2018 care va avea loc miercuri, 15 august. Președintele va fi prezent la manifestările desfășurate pe faleza Cazinoului din Constanța. Mii de oameni sunt așteptați să asiste la ceremonii.

Președintele Klaus Iohannis a participat și la festitivățile organizate de Ziua Marinei în 2017. Miercuri, 15 august, peste 10.000 de oameni sunt așteptați pentru a asista la exercițiile organizate de Forțele Navale Române de Ziua Marinei.

 

Totodată, mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor participă la evenimente.

Programul de Ziua Marinei 2018. Spectacol naval, în patru orașe

Ziua Marinei 2018 începe cu un scurt ceremonial militar, la ora 10.00, în acordurile Imnului Național, când se va ridica și drapelul la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz.

Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer”.

Va urma un scurt serviciu religios, iar pe mare va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari.

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10,00 – 12,30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea.

În Constanța, turiștii și localnicii deopotrivă vor putea vedea jocuri și concursuri tradiționale marinărești, organizate în Portul Tomis.

Ziua Marinei 2018 se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale susţinut pe faleza din Constanţa. De la ora 20.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe în Constanţa şi Mangalia.

Totodată, de Ziua Marinei, la Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă miercuri între orele 9.00 – 17.00.

Ziua Marinei Române este celebrată în fiecare an pe 15 august, de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, devenită sărbătoare naţională din 2009. Sfânta Maria este considerată protectoarea marinarilor români. Ziua Marinei a fost sărbătorită pentru prima dată în ţara noastră în 1902, la Constanţa.

SURSA: LIBERTATEA.ro

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=LdsPalI5hS8