Ce modificari importante aduce NOUA LEGE a PENSIILOR?
Last Updated on 13/08/2018 by Iulian Gavriluta

PensieProiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat joi seară în dezbatere publică și acesta este prevăzut să de aplice începând cu data de 1 septembrie 2021 – moment la care actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie aprobată de Guvern și apoi de Parlament.

 

Pensiile de stat ale românilor vor fi stabilite în baza unei noi legi, proiectul acesteia fiind lansat joi seară, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii. Proiectul de lege se va aplica din septembrie 2021, iar printre noutățile incluse în acesta se numără recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reducerea vârstei de pensionare pentru „mamele eroine” și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.

Documentul conține o serie întreagă de schimbări, însă în articolul de față vi le prezentăm doar pe câteva dintre cele mai importante. În următoarele zile vom reveni cu noi articole în care să prezentăm modificările pregătite de Ministerul Muncii.

1. Pensiile aflate în plată vor fi recalculate. În esență, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate. Astfel, există șanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

2. Studiile de masterat și doctorat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master și cele de doctorat vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență sunt considerate vechime în muncă.

3. Altă noutate pregătită de reprezentanții Ministerului Muncii este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.

5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoae în septembrie 2021, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Proiectul poate fi consultat în fișierul anexat, iar orice persoană interesată poate trimite observații și propuneri vizavi de acesta, până pe 18 august 2018, la adresa dezbateri@mmuncii.gov.ro.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.