CA LA NOI… in 2018! Noile case de marcat electronice OBLIGATORII pentru comercianti desi ANAF NU ARE programul de asistenta disponibil
Last Updated on 11/08/2018 by Iulian Gavriluta

Case de marcat 2Noile case de marcat cu jurnal electronic, care devin obligatorii de anul acesta pentru majoritatea comercianților din România, au încă anumite necunoscute pentru patroni. Agenția Națională de Administrare Fiscală a dat mai multe răspunsuri miercuri, într-o sesiune de asistență pe Facebook.

Contribuabil: În cazul statiilor de carburanți, trebuie o avizare a casei de marcat împreună cu soluția software? Până acum nu trebuia. Am înțeles că este în curs o avizare specială (a caselor/imprimantelor fiscale pentru această activitate), neputandu-se folosi orice casă de marcat existentă pe piață (conform noilor reglementări, cu jurnal electronic). Ați spus că exista aparate de marcat electronice fiscale dedicate pentru comerț cu carburanți. Puteți să ne dați cateva modele care sunt autorizate pentru această activitate?

ANAF: Există aparate de marcat electronice fiscale dedicate pentru aceasta activitate economica, iar programele de aplicatie trebuie inregistrate la Institutul de Cercetare în Informatică (ICI). În acest sens, HG 479/2003 prevede că, programele de aplicaţie externe interfaţate cu aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la art. 17 lit. a, b, e şi f trebuie să fie înregistrate în Biblioteca naţională de programe prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1.621/2003 pentru organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, cu modificările şi completările ulterioare, specificând datele de identificare a aplicaţiei, precum şi modelele de echipamente fiscale omologate cu care se interfaţează. Aparatele de marcat electronice fiscale destinate staţiilor de comercializare a carburanţilor care, în aceeaşi locaţie, pe lângă carburanţi, mai comercializează şi alte produse pot fi dotate cu două echipamente fiscale distincte, unul pentru carburanţi şi unul pentru celelalte produse. Programul de aplicaţie trebuie să controleze şi să asigure gestionarea distinctă a vânzărilor de carburanţi de vânzarea celorlalte produse.

Contribuabil: În cazul în care un contribuabil a achiziționat casă de marcat în luna iulie 2018, incepând cu ce dată trebuie să depună declarația cu datele exportate din casă de marcat?

ANAF: Fişierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricăreia dintre datele prevăzute in OPANAF 627/2018. Prin perioadă de raportare se înţelege luna calendaristică. Obligația a intrat în vigoare cu data de 1 august 2018. Programul de asistenţă si, implicit, formularul pdf, vor fi puse la dispoziţie pe portalul ANAF. În momentul în care programul de asistență va fi disponibil, va fi anunțat în secțiunea de noutăți.

Sursa - startupcafe.ro

A.M.