Dupa o luna de ploi arşiţa pârjoleşte România. Unde anunţă meteorologii averse, ce regiuni scapă de furtuni si cand se racoreste
Last Updated on 10/08/2018 by Iulian Gavriluta

Vremea calduroasaVreme desoebit de caldă în următoarele două săptămâni, cu precipitaţii puţine, însă vor fi câteva zile în care temperaturile vor scădea. Administraţia Naţională de Mateorologie(ANM) a actualizat previziunile pentru următoarele săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

Deosebit de cald în MunteniaVremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu deosebire în prima zi şi, din nou, după data de 13 august, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 33 de grade. În rest, temepraturile maxime vor fi de aproximativ 31 de grade. Minimele termice vor fi în creştere în primele zile, când se vor atinge medii de 17...18 grade, apoi vor marca o uşoară scădere până în jurul valorii de 15 grade pe 12 şi 13 august, pentru ca ulterior să crească din nou, până spre finalul celei de a doua săptămâni de prognoză, spre valoarea de 18 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată pe data de 7 august, dar ploi slabe, pe arii restrânse, vor fi posibile şi în zilele de 17 şi 18 august.  

Variaţii termice în Transilvania - Pe tot parcursul intervalului de prognoză vremea va fi mai caldă decât în mod caracteristic acestei perioade în cea mai mare parte a regiunii. Prin urmare, media maximelor va fi de 29...30 de grade, cu o tendinţă de scădere doar în jurul datei de 7 august şi, din nou, la finalul celei de a doua săptămâni, când se va înregistra o medie regională de 28 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii, dar se vor situa, în general, între 13 şi 15 grade. Ploile se vor semnala la nivel local pe 6 şi 7 august, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere abia după data de 14 august.  

31 de grade în Moldova - În prima zi a intervalului de prognoză se va înregistra o medie regională a maximelor de aproximativ 30 de grade, însă pe 7 august vremea se va răcori uşor şi temperaturile diurne vor scădea spre o valoare medie de 27 de grade. Ulterior vor creşte din nou, spre 29 de grade în intervalul 8 – 10 august, iar din 11 august şi până la finalul celei de a doua săptămâni se vor menţine constant în jurul a 30...31 de grade, caracterizând o vreme călduroasă. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 18 grade la începutul intervalului, apoi vor marca o scădere şi între 8 şi 14 grade vor fi de 15...16 grade, iar ulterior vor creşte din nou spre 18 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta cu precădere pe data de 6 august, când vor fi ploi pe arii mai extinse, dar şi după 14 august, când însă ploile se vor semnala doar izolat.  

Ploi slabe în Oltenia - Vremea va fi călduroasă în primele două zile ale prognozei şi, din nou, între 13 şi 19 august, când media temperaturilor diurne va fi 31...32 de grade. În intervalul 8 – 12 august se va resimţi o uşoară scădere a regimului termic diurn, iar maximele se vor situa în jurul a 29...30 de grade. Minimele termice se vor situa între 15 şi 18 grade, valorile cele mai ridicate fiind de aşteptat între 6 şi 10 august, precum şi între 14 şi 19 august. Probabilitatea pentru ploi slabe, pe arii restrânse, va fi mai ridicată pe 7 saugust şi, din nou, după data de 14 august. 

Instabilitatea atmosferică pe litoral - Vremea va fi călduroasă în prima zi a prognozei, dar şi în intervalul 13 – 19 august, când temperaturile maxime se vor situa în jurul unei medii regionale de 30...31 de grade. Un regim termic mai apropiat de cel normal pentru această perioadă se va înregistra între 7 şi 12 august, când media temperaturilor diurne va fi de 28...29 de grade. Minimele nocturne vor scădea uşor şi treptat, de la 20...21 de grade la începutul intervalului spre 17...19 grade între 9 şi 14 august, pentru ca ulterior, până la finalul celei de a doua săptămâni, să crească din nou spre 21 de grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat pe data de 6 august, iar în celelalte zile ale intervalului probabilitatea pentru ploi va fi extrem de redusă.  

Minime de 11 grade la munte - Temperatura aerului, atât cea diurnă cât şi cea nocturnă, nu va avea variaţii semnificative de la o zi la alta pe întreg intervalul de prognoză. Media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar a celor minime va fi între 11 şi 13 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată la începutul intervalului, în zilele de 6 şi 7 august şi, din nou, în intervalul 14 – 19 august.   Nopţi cu 19 grade în Banat   Vremea va fi călduroasă în orele amiezilor aproape pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Media regională a temperaturilor maxime diurne se va situa frecvent în jurul a 32 de grade, cu o uşoară tendinţă de scădere abia la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se vor înregistra, în medie, 30 de grade. Valorile termice nocturne vor avea uşoare variaţii, dar se vor încadra, în general, între 17 şi 19 grade. Probabilitatea pentru ploi la nivel local va creşte după data de 14 august.  

Scăderi uşoare de temperaturi în Crişana - Regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, astfel încât media maximelor se va situa între 31 şi 33 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe 9 şi 10 august. O uşoară scădere a temperaturii aerului se va produce la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când media regională a valorilor diurne va fi de aproximativ 29 de grade. Regimul termic nocturn va marca o uşoară scădere în jurul datei de 8 august, când se vor atinge, în medie, 15 grade, însă în restul intervalului va fi caracterizat prin valori minime de 16...17 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a prognozei şi, din nou, după data de 14 august. În celelalte zile, condiţiile de ploaie vor fi reduse.  

Foarte cald în Maramureş - Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 31 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 9 şi 10 august. O tendinţă de uşoară scădere a regimului termic se va concretiza abia spre finalul celei de a doua săptămâni, când valorile diurne se vor situa în jurul a 28 de grade. Temperaturile minime vor fi de 15…16 grade, în medie, în cea mai mare parte a intervalului şi doar pe 8 august vor fi uşor mai scăzute. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe 6 august şi, din nou, după data de 14 august. În restul intervalului, condiţiile de ploaie vor fi reduse.

A.M.