SANGERAREA VAGINALA – Ce este normal, ce este patologic?
Last Updated on 05/08/2018 by Iulian Gavriluta

Sangerari vaginaleSangerarile vaginale regulate sunt normale la majoritatea femeilor. Din pacate apar sangerari vaginale si intre menstruatii, dupa contacte sexuale sau dupa ce a aparut menopauaza. Femeile se asteapta sa apara sangerarile vaginale pe masura ce uterul sufera transformari in timpul unui ciclu menstrual.

 

Sangerare vaginala normala variaza de la femeie la femeie. O femeie poate avea menstruatie la 21 de zile, sangereaza cateva zile si pierde sange cat poate intra in cateva lingurite sau poate sa apara menstruatia la 35 de zile, sangereaza mai mult de o saptamana si pierde mult mai mult sange. Ambele situatii pot fii considerate situatii normale de sangerari vaginale la femeile in premenopauza.

O sangerare vaginala neasteptata poate sa sugereze o problema a vaginului, cervixului sau uterului, mai ales daca femeia este in postmenopauza.

 

Ce este considerat anormal in privinta sangerarilor vaginale?

Sangerarile vaginale anormale pot include sangerari mici intre menstruatii, adesea observate pe hartia igienica, sau perioade mai grele, cu sangerari abundente (cand se umple un tampon intr-o ora si sangerarea dureaza mai multe ore, fiind necesare mai multe tampoane). De asemenea orice sangerare vaginala care dureaza saptamani, este ceva anormal.

Ce este menstruatia?

Menstruatia reprezinta sangerarea uterina periodica, lunara, care apare intre menarha (prima menstruatie) si menopauza. In mod obisnuit, apare la un interval de 28 de zile, dar se intampla uneori sa varieze intre 21 si 40 de zile. Sangerarea dureaza intre 3 si 8 zile,media este de 5 zile, in primele doua fiind mai abundenta. Cand este mai densa, culoarea este rosie, iar in restul zilelor poate varia intre roz, maro sau negru. Se pierd intre 30 si 72 mililitri, maxim 100 ml.

Cand incepe menstruatia?

Prima menstruatie apare la pubertate, de obicei in jurul varstei de 12 ani, dar poate aparea si mai tarziu. La inceput poate sa nu fie regulata, se regleaza dupa 16 ani.

Sindromul premenstrual

Modificarile hormonale ale organismului inainte de menstruatie pot provoca schimbari fizice si emotionale. Simptomele sunt:

Balonare,

Sani umflati si sensibili,

Modificari bruste ale dispozitiei,

Iritabilitate,

Pierderea interesului pentru sex.

Despre sarcina

Poate fi dificil sa calculati perioada in care puteti ramane insarcinata. Se numeste perioada de ovulatie si este inainte cu 12-14 zile inainte de menstruatia urmatoare. Nu uitati sa luati in calcul ca sperma poate supravietui cateva zile in interiorul vaginului. Nu puteti ramane gravida daca nu ovulati, tocmai de aceea unele metode contraceptive precum pilula combinata, plasturele contraceptiv si injectarea contraceptiva impiedica ovulatia.

Durerea si crampele menstruale

Crampele menstruale au loc din cauza contracțiilor uterului, care este un mușchi. Dacă se contractă prea puternic în timpul ciclului menstrual, poate apăsa vasele de sânge din apropiere. Aceasta apasare reduce alimentarea cu oxigen a uterului si provoacă durerea și crampele.

Dismenoreea (durerea) primară înseamnă că durerile tale se datorează menstruatiei. Insa exista si dismenoree secundară cand exista o problemă la nivelul organelor reproductive.

Menstruatia neregulata

Durata menstruatiei se poate schimba pe parcursul vietii reproductive si asta nu inseamna neaparat ca exista o problema, dar este recomandat sa vizitati medicul pentru a verifica daca exista o afectiune asociata.

Posibile cauze ale menstruatiei neregulate:

Pubertatea,

Apropierea menopauzei,

Sarcina,

Pilule contraceptive,

Cresterea sau pierderea brusca in greutate,

Exercitiile fizice intense,

Stresul,

Sindromul ovarelor polichistice,

Probleme cu glanda tiroida

Sangerarile intermenstruale (intre menstruatii)

Sangerarea care apare neregulat, intre menstruatii, dupa sex sau dupa menopauza sau sangerarile menstruale regulate excesive sunt considerate a fi anormale.

Cauzele sangerarilor anormale, in functie de varsta

Sangerari anormale uterine in copilarie

Sangerarea inainte de menarha (prima menstruatie din viata unei fete) este intotdeauna anormala. Aceasta poate fi cauzata de traume, un corp strain (cum ar fi jucarii, monezi, etc), iritarea zonei genitale (din cauza baii cu bule, sapunuri, lotiuni, sau infectie) sau probleme ale tractului urinar.

Sangerari anormale la adolescente

Exista episoade de sangerari neregulate in timpul primelor cateva luni dupa prima menstratie. Acest lucru se rezolva, de obicei, fara tratament, fiziologic odata cu maturizarea axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. In cazul in care sangerarile neregulate persista sau sangerarea este abundenta, este necesara o evaluare suplimentara.

Sangerari anormale in adolescenta pot fi, de asemenea, cauzate de oricare dintre conditiile care provoaca sangerari tuturor femeile aflate in premenopauza, inclusiv: sarcina, infectii, disfunctii hormonale tiroidiene, , prolactinoame, patologie sistemica hepatica, renala.

Sangerari anormale in perioada reproductiva

Exista afectiuni diferite care pot provoca sangerari anormale in comparatie cu adolescenta si menopauza. Schimbarile bruste ale nivelului de hormoni in momentul ovulatiei pot provoca spotting (sagerare redusa intermenstruala). Unele femei prezinta anovulatie cronica cu deficit de progesteron ce induce sangerari anormale intermenstruale (metroragii), sangerari menstruale prelungite sau excesive (menometroragii, hipermenoree), sau intarzieri in aparitia menstruatie (oligomenoree ciclul menstrual intarzie la mai mult de 35 zile, spaniomenoree ciclul menstrual la interval de 3 -4 luni.

Alte cauze uterine de sangerare anormala:

Sarcina si complicatiile sarcinii,

Cancer sau leziuni precanceroase de col uterin sau de endometru (hiperplazii endometriale ),

Infectii genitale cronice ectocervicale sau cele endocervicale cu chlamydia sau gonococ,

Leziunile premaligne cervicale si endometriale (hiperplazia),

Leziuni maligne - cancer endometrial, carcinom cervical, tumori ovariene secretante de hormoni, sarcom uterin,

Traumatisme,

Dispozitivul intrauterin (steriletul), care determina un fond inflamator cronic,

Tratamentele contraceptive (pastile, inel, patch-uri),

Tulburari de coagulare - boala von Willebrand, anomalii ale trombocitelor sau probleme cu factori de coagulare,

Boli sistemice - hipotiroidismul, boli de ficat, boala renala cronica, diabet, obezitate, hipertensiune arteriala,

Chimioterapia, medicatia anticoagulanta.

Mai multe informatii despre sangerarile uterine anormale si tratament.

Cand se opreste menstruatia?

Menstruatia se opreste cand intrati la menopauza, adica intre 40 si 55 de ani. Menopauza este perioada de tranzitie din viata unei femei in care se produce incetarea functiei ovariene, organismul produce mai putin estrogen si progesteron. Frecventa menstruatiei scade, iar in cele din urma inceteaza definitiv.

Sursa - sfatulmedicului.ro, medlife.ro

Ecaterina STROESCU