HRANA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE! Oferta supermarketurilor: fructe si legume îmbibate cu “otrăvuri” pentru a rezista cât mai mult la raft
Last Updated on 04/08/2018 by Iulian Gavriluta

Fructe legume injectateMulte din fructe şi legume sunt impregnate cu pesticide „otrăvitoare”, iradiate sau injectate ca să se coacă sau să reziste mai mult pe rafturile supermarketurilor. Fructele sînt aduse din ţările de origine în containere speciale. Pentru a fi protejate de alterare, pe parcursul transportului şi în depozite, coaja lor este tratată cu substanţe chimice. Aceste substanţe nu au miros uşor de sesizat şi sunt greu de detectat.

 

Medicii nu obosesc să recomande fructe şi legume. Un sfat bun, dacă rafturile supermarketurilor n-ar fi pline de produse „otrăvite”cu pesticide sau iradiate ca să se coacă la foc automat. Peste 60% din legume şi 30% din fructele de pe piaţă conţin pesticide, potrivit Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară (EFSA). Strugurii, bananele, merele, roşiile şi ardeiul sunt cele mai contaminate alimente, în timp ce una din 25 de vinete testate conţine chimicale peste limita admisă. Cele mai curate (lipsite de pesticide) sunt, în schimb, ceapa, varza şi mazărea. Cele mai multe fructe din import se culeg verzi, pentru a se transporta dintr-o parte în cealalată a planetei, iar înainte de livrare se gazează sau se iradiază, pentru a-şi relua coacerea. E cazul bananelor, care nu se coc decât după “gazare” sau al portocalelor. În Romania, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aromă prăjiturilor, coaja rasă de portocale sau de lămâi, conservată cu zahăr. În acest fel, substanţele cu care au fost tratate fructele ajung direct în preparatele noastre, care devin astfel un pericol, în special pentru cei mici, dar şi pentru adulţi. Putem fi afectaţi prin apariţia unor intoxicaţii sau alergii. Aşadar, atenţie la prăjituri! Nu mai folosiţi coaja rasă!

Iată substanţele folosite pentru conservarea citricelor şi efectele produse ele (potrivit informaţiilor prezentate de un grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen, Olanda, în colaborare cu profesori din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, din Galaţi):

* E 230 Difenilfenol – Conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomandă spălarea pe mâîni după decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne, dacă este ingurgitat în concentraţii mari. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

* E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafaţă. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă prin lege este de 0,2 mg / kg corp.

* E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor.Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

Un studiu publicat inca din anul 2008 si citat de Reuters, arata ca substantele chimice descoperite in fructele, in legumele si in cerealele de pe piata europeana pot fi toxice pentru creier. “Testele de pana acum nu au luat in calcul riscul pe care il prezinta pesticidele asupra creierului. Daca inainte se stia ca ele afecteaza activitatea creierului la insecte, acum putem spune ca aceste efecte se manifesta si in cazul omului”, a declarat Philippe Grandjean, cercetator la Harvard School of Public Health si la University of Southern Denmark, citat de Reuters. Concluziile studiului au fost elaborate pe baza evaluarii a peste 200 de rapoarte internationale privind influenta pesticidelor asupra creierului. Datele preliminare ale unui raport oficial, arata ca o jumatate din produsele vegetale comercializate in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt contaminate cu pesticide. Cinci dintre substantele cel mai des intalnite duc la aparitia cancerului si afecteaza sistemul hormonal. O mare parte din chimicalele periculoase se gasesc in coji. Merele si lamaile mai ales trebuie decojite, caci contin nu doar pesticide, ci si o ceara speciala, numita morfolina, considerata foarte periculoasa de catre OMS.

Imidaclopridul – un controversat pesticid interzis in Franta, raspunzator pentru moartea in masa a albinelor – a fost depistat printre cele mai comune pesticide regasite in alimentatie. Un alt pesticid numit atrazina, folosit frecvent in agricultura din intreaga lume, se gaseste in aproximativ 20% din legumele si fructele din Romania in concentratii mult prea mari.

Sursa - cuvantul-ortodox.ro

A.M.