“NE-ATI NENOROCIT!” – strigatul disperat al unui fermier buzoian, afectat de Pesta Porcina Africana. In tara sunt peste 524 DE FOCARE DE PPA. Intrebari: 1.PPA este adevarata sau o inventie? 2.Despagubiri DE PARTID?
Last Updated on 02/08/2018 by Iulian Gavriluta

pestaCu toate ca s-au semnalat din timp problemele legate de apropierea unei adevarate epidemii de PPA (Pesta Porcina Africana) si ziarul nostru a atentionat autoritatile si publicul larg (LINK si LINK) despre acest pericol si cat de aproape este el de Buzau, specialistii in domeniu si cei platiti din bani publici sa faca controle, au preferat sa plece in vacante si concedii, sa se bronzeze... eventual, sa trimita doar comunicate belicoase de presa...si cam atat! De fapt, parca ar fi "programata boala... intentionat" - spun voci din randul celor direct afectati (LINK). In fiecare an, de prin 2014, PPA face ravagii in efectivele fermierilor (LINK) si toti se fac ca nu este nimic, ci doar o intamplare nefericita!

 

Nici judetul nostru nu scapa de amenintare, desi autoritatile incearca sa informeze populatia de pericol! “Ne-ati nenorocit! Suntem la mana voastra….am distrus o afacere de familie si cazul meu nu este singular. Nu avem niciun ajutor si nu vedem nicio iesire….nu va intereseaza decat functiile voastre si nimic mai mult. Sa va fie rusine! Sunteti de toata jena, de la Domnie pana la opinca…nu a venit nimeni sa ne ajute. Vom plati generatii intregi aceasta treaba!”, a spus telefonic, reporterului News Buzau, A.S. din Caragele, crescator de porci. In satele buzoiene si nu numai, frica este mai mare ca insasi realitatea atacului virusului PPA! “Se sacrifice fara noima totul, vin slujbasii de la primarii si cu medicii veterinari pe care pan acum nu i-ai vazut pe ulite … arata cu degetul animalele pe care trebuie sa le taiem….fie ca au ceva, sau nu au niciun semn de boala. Ni se rupe inima cand stiu cu cat chin si pret am crescut animalele. Sa se faca ceva, nu va bateti joc. Daca nu intelegeti, o sa venim cu animalele sacrificate la DSV si la Prefectura!”, spune si un vecin al sursei citate mai sus. La nivel de judet, totul se tine ascuns si cifrele reale nu se comunica, dar in toata tara sunt peste 524 de focare de PPA (si asta doar oficial!). Pana la această ora, sunt 43.843 de porci ucisi intr-o singura exploatatie comerciala! A comunicat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu. Specialistii de la Agroinfo spun ca: “a trecut un an de cand a aparut virusul Pestei Porcine Africane (PPA) in România(FALS - AM ARATAT IN NEWS BUZAU! - n.r.), iar evolutia acestuia a fost exploziva. Sunt 94 de localitati in zona rosie, contaminate de virusul PPA. Cei mai multi porci au fost ucisi, pana acum, la CARNIPROD Tulcea, 43.843.” Pana acum, spune seful ANSVSA, au fost platite despagubiri in 51 de dosare, iar alte 86 de dosare pentru despagubiri sunt in proces de evaluare. Pretul pe kilogramul de porc, platit proprietarilor animalelor ucise, este intre 8 lei si 12 lei. De asemenea, ANSVSA sustine ca le-a platit acestora si cheltuielile colaterale.

Iulian Gavriluta

P.S. Raman 2 intrebari: 1. PPA este adevarata (daca DA, este raspandita intentionat) sau o inventie? 2. Despagubirile se dau doar pe...partid?

 

INTERESANT DE CITIT:

 

https://stiinta-mister.ro/smecherie-cu-repetitie-pesta-porcina-din-2018-versus-gripa-aviara-din-2005/