NU SE SCHIMBA REGULILE! Se amana din nou Legea Risipei Alimentare
Last Updated on 29/07/2018 by Iulian Gavriluta

Risipa alimentaraLegea privind diminuarea risipei alimentare a fost suspendată din nou – până la 1 ianuarie 2019 – și modificată, astfel că operatorii nu vor mai fi obligați, ci opțional pot întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare, una dintre acestea fiind să doneze alimentele care sunt la limita termenului de expirare.

 

Toate modificările aduse de-a lungul timpului au general discuții în contradictoriu între retaileri, parlamentari și Guvern, care a propus chiar abrogarea legii adoptate în 2016. Actul normativ trebuia să intre în vigoare în mai 2017, dar a fost suspendat de Guvernul de atunci deoarece nu fuseseră elaborate normele de aplicare. În această legislatură, la propunerea Guvernului și a reprezentanților din comisiile de specialitate din Parlament, Legea nr. 217/2016 a fost modificată din nou prin Legea nr. 200/2018, publicată ieri în Monitorul Oficial.

Art. 2 alin. (1) din textul de lege iniţial prevedea că “Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, însă prin modificările introduse se elimină obligativitatea menţionată: “Operatorii economici din sectorul agroalimentar, așa cum sunt definiți în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.” În plus, la articolul referitor la data limită de consum, prevăzută pentru vânzarea cu preț redus sau donarea alimentelor, sintagma s-a schimbat în “data durabilității minimale”, care este acum de 10 zile pentru comercianții care vor să doneze alimentele sau să le transforme în compost, respective biogaz. Toate aceste măsuri, indiferent că sunt de donare sau de distrugere, sunt recomandate în lege, alături de alte acțiuni pe care le vor cuprinde într-un plan. Alte modificări sunt cele legate de posibilitatea fundațiilor, organizațiilor sau asociațiilor de a vinde mai departe alimentele donate de retailer, în sensul în care nivelul maximal al costurilor de funcționare a activității respective va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii. De asemenea, sancțiunile privind nerespectarea condițiilor de comercializare de către aceste asociații, sunt cuprinse între 1.000 și 10.000 lei. În textul adoptat în 2016, valoarea amenzilor era data de capacitatea de funcționare a firmei, nivelul maxim al sancțiunilor fiind prevăzut pentru firmele mari. Legea a fost suspendată și va fi aplicată de la 1 februarie 2019, perioadă în care autoritățile din domeniu trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare.

Sursa: legestart.ro

A.M.