EXCLUSIV! VIDEO DE EXCEPTIE – Cutia cu amintiri (2005) – Fundaţia Culturalã “Prof. George Manu” – Buzãu şi revista “Vrednicia”(Ortodoxie şi Românism), conferinţa: Radu Gyr – şi harisma poeziei temniţelor comuniste
Last Updated on 29/07/2018 by Iulian Gavriluta

Conferinta Radu Gyr 2005 FG Manu NBVa mai aduceti aminte de “Radu Gyr” (“Poetul inchisorilor”)? Dar de conferinta facuta la Buzau, in premiera (2005) cu invitati de marca, profesori universitari, fosti detinuti politici si altii? Printre oaspeti si Prof. Univ. Constantin Em. Bucescu (+), cel caruia, Radu Gyr i-a incredintat in inchisoare, peste 2000 de poezii, acestea fiind… memorate pentru mai tarziu! Iata ce se intampla in acei ani…si cum puneam problema si cu ce ne ocupam (aviz amatorilor flausati care astazi se pretind mari nationalisti, oameni culti si asa zisi luptatori!) … astazi este aproape imposibil asa ceva.

Au avut “Ei” grija sa sufoce, sa manipuleze si sa copie scalamb “miscari”, initiative si jurnalisti second-hand…dar nu au reusit sa faca sa dispara! Asta e clar! Urmariti Conferinta VIDEO si sigur veti intelege multe! Iata si anuntul din 15 mai 2005, inainte de tavalug:

Fundaţia culturalã “Prof. George Manu” - Buzãu

şi revista “Vrednicia”(Ortodoxie şi Românism)

are onoarea sã vã invite la conferinţa:

Radu Gyr - şi harisma poeziei temniţelor comunisteConferinţa va avea loc în data de 15 mai 2005, ora: 14.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor Buzãu, Sala Micã.

            Cu aceasta ocazie se va lansa şi cartea : « Poeţi după gratii » – As’noapte Iisus mi-a intrat în celulă .(culegere de poezie de detenţie, dedicatã implinirii a 100 de ani de la naştere şi a 30 de la moartea marelui poet)

INTRAREA LIBERà                                                                                                                                                                                                                         

Conferenţiazã:

- Prof. Constantin Bucescu

- Prof. Mircea Nicolau

- Pr. Prof. Buga Ion

- Emil Niculescu

ÎNDEMN LA LUPTÃ

                de Radu Gyr

Nu dor nici luptele pierdute,

nici rãnile din piept nu dor,

cum dor acele braţe slute

care sã lupte nu mai vor.

Cât inima în piept îţi cântã

ce înseamnã-n luptã-un braţ rãpus ?

Ce-ţi pasã-n colb de-o spadã frântã

când te ridici cu-n steag, mai sus ?

Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,

nici ochii când în lacrimi ţi-s.

Adevãratele înfrângeri,

sunt renunţãrile la vis.

(Închisoarea Aiud)

“Rugãciunile cãtre Dumnezeul îndurãrilor şi poeziile lui Radu Gyr au fost pentru cei întemniţaţi ca douã fluvii revãrsate din mãtcile lor, care, unindu-şi apele, au fertilizat viaţa spiritualã a celor în suferinţã, umplându-le pustiul inimilor cu vigoare, lecuindu-le deznãdejdea şi realizând minunea de a-i întãri spre a nu-şi pierde puterea şi bucuria vieţii în mijlocul tuturor nenorocirilor”.                                    

Prof. Constantin Bucescu

Va asteptăm !

I.G.

Afis Conferinta Radu Gyr

 

https://www.youtube.com/watch?v=vIOXJTz3i14&feature=youtu.be