ZI LIBERA PENTRU ANGAJATI in luna august!

Zile libereÎn data de 15 august, salariații din țara noastră vor beneficia, potrivit Codului muncii, de o zi liberă, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului sau, după cum mai este cunoscută această sărbătoare, Sfânta Maria Mare. Salariații din România vor beneficia, în luna august, de o zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

 

Potrivit Codului muncii, în 2018 sunt 15 astfel de zile, iar angajații din România vor mai avea cinci zile libere în acest an, prima dintre ele fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Începând din acest an, Codul muncii, actul normativ care reglementează zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conține o listă de nu mai puțin de 15 zile libere. Lista zilelor libere din România a ajuns la această valoare după ce, în luna martie a acestui an, Vinerea Mare a fost declarată zi nelucrătoare. În 2018, salariații au beneficiat de zece zile de sărbătoare legală în care nu s-a lucrat, ceea ce înseamnă că angajații cu program de lucru de luni până vineri vor mai avea anul acesta doar patru zile libere, în contextul în care una dintre zilele libere rămase (1 decembrie) cade într-o zi de sâmbătă:

  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.

În condițiile în care 15 august pică într-o zi de miercuri, e greu de crezut că se vor acorda zile libere înainte sau după această zi liberă, în așa fel încât să se facă o punte între ziua liberă și weekend, iar salariații să beneficieze de o altă minivacanță. Anul trecut, spre exemplu, Guvernul a permis bugetarilor să se bucure de o minivacanță de patru zile, în condițiile în care sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a picat într-o zi de marți, iar ziua de luni a fost recuperată ulterior. Recuperarea zilei libere acordate de Executiv s-a făcut prin prelungirea zilnică a programului de lucru sau prin lucrul într-o zi de sâmbătă. Angajatorii sunt obligați să acorde timp liber în aceste zile, dar există și salariați care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare. Mai exact, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității. Angajații care lucrează în aceste zile nelucrătoare de sărbătoare legală au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar dacă acest lucru nu este posibil, salariații au dreptul de primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.