ECLIPSA TOTALA DE LUNA SI APARITIE SPECTACULOASA PE CER – Phobos și Deimos (denumiri grecești pentru Frica și Panică). Vezi aici amanunte
Last Updated on 27/07/2018 by Iulian Gavriluta

Eclipsa de lunaIn aceasta noapte -  27 spre 28 iulie are loc cea mai lungă eclipsă de lună din secolul XXI. Potrivit astronomilor, Luna Plină şi eclipsa de Lună vor avea loc în noaptea de 27 spre 28 iulie, fenomenul fiind unul extrem de rar şi de spectaculos. Super-eclipsa va dura, conform astronomului Bruce McClure, o oră şi 43 minute. Conform Tech Times, va dura aproximativ patru ore până când va trece de umbra Pământului.

Eclipsa din iulie va fi cu 40 de minute mai lungă decât Superluna albastră sângerie ce a avut loc în ianuarie 2018. McClure estimează că eclipsa totală de Lună va cuprinde eclipse parţiale ce vor începe de la 2:24 p.m. EST (21:24, ora României) până la 6:29 p.m. EST (01:29, ora României). Eclipsa de Lună 2018 va fi vizibilă pe întregul glob şi va conţine culorile specifice ale unei „Luni sângerii”. Această eclipsă de Lună din 2018 va avea o durată îndelungată din cauza datei în care are loc. Pe 27-28 iulie (în funcţie de locul în care te afli) are loc atât Luna Plină, cât şi apogeul lunar, când satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ. Astfel, aceste două fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă. Cea mai lungă durată a unui astfel de fenomen poate fi de o oră şi 47 de minute. Durata eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018 va fi de o oră şi 43 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei totale de Lună are loc la ora 23.22.

Sursa: realitatea.net

"În timpul actualei opoziții a lui Marte, Phobos și Deimos sunt vizibile, relativ ușor", spune Kananovich. "Cel puțin le-am capturat mult mai ușor decât în ​​timpul încercării mele anterioare din 2016. Animația demonstrează mișcarea orbitală a lui Phobos și a lui Deimos în jurul Plantei Roșii, am folosit un telescop de 11 inci Celestron pentru capturarea imaginilor. Filtrele R, G, B pentru a obține o imagine color non-supraexpusă, care a fost adăugată ulterior. "

Pe măsură ce Marte se apropie de Pământ în această săptămână, vor fi luate multe imagini rare și frumoase ale Plantei Roșii. 

sursa: SPACE WEATHER

A.M.

G.I.

eclipsa Luna 2018