Ședință informală a Comisiei pentru agricultură. Mierea falsificată și pesta porcină, principalele subiecte

Danut PaleComisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților s-a reunit în cadrul unei ședințe informale pentru a dezbate, la solicitarea reprezentanților asociațiilor din domeniul apicol, problema mierii falsificate de pe piața din România.

Crescătorii de albine prezenți la ședință au semnalat faptul că în magazinele din țara noastră există produse vândute cu denumirea de miere, de o calitate îndoielnică și la prețuri mult mai mici decât mierea reală.

 

Acest fapt duce la imposibilitatea ca producătorii de miere români, care oferă produsul natural de bună calitate, să poată concura cu prețurile de dumping ale falsurilor.

Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de agricultură, a participat la discuțiile cu reprezentanții crescătorilor de albine și le-a propus acestora să vină cu soluții, ei fiind cei mai în măsură să precizeze problemele pe care le au și cum s-ar putea rezolva.

„Avem în dezbatere un proiect pentru modificarea Legii apiculturii. Vom introduce norme de etichetare clare, dorim să creștem nivelul de informare în privința conținutului dintr-un borcan cu miere, să ajutăm crescătorii de albine să își poată vinde produsele, iar cumpărătorii să fie în cunoștință de cauză atunci când aleg de pe raft. Le-am spus celor prezenți să ia proiectul de lege, să se consulte cu ceilalți din țară și să vină cu sugestii care să fie în avantajul apicultorilor români, noi suntem deschiși să le ascultăm argumentele și să introducem aceste prevederi în proiect. Dorim să avem la final o lege care să fie în acord cu standardele europene, să fie benefică pentru apicultori și care să aibă ca produs final mierea de cea mai bună calitate disponibilă consumatorului român.”- Dănuț Păle

În cadrul aceleiași ședințe a fost abordat și subiectul pestei porcine africane și măsurile instituite pentru a stopa evoluția acesteia în țara noastră. În momentul de față România se confruntă cu 427 de focare de pestă porcină, cea mai afectată fiind regiunea Sud-Est cu peste 300 de focare în județul Tulcea.

„Problema pestei porcine trebuie privită cu foarte mare seriozitate. Toți factorii implicați în menținerea acestor focare sub control trebuie să fie foarte riguroși și severi în aplicarea legii și măsurilor de securitate. Într-adevăr, virusul nu se transmite la om și nici la altă specie. Dar, din punct de vedere economic, pesta porcină este devastatoare. Are o mortalitate de aproape 100%, nu răspunde la antibiotice, nu există vaccin pentru aceasta. Rog crescătorii de suine să se informeze asupra bolii, a modalităților de transmitere și de menținere sub control, să anunțe imediat autoritățile când observă probleme la animalele lor și să coopereze cu acestea pentru a stopa focarele. De asemenea, trebuie să știe că statul acordă despăgubiri în cazul celor care pierd animale din cauza pestei.”- Dănuț Păle

Dănuț Păle, deputat

Circumscripția electorală nr. 10, Buzău