Inovatiile colectarii separate a ambalajelor din sticla!
Last Updated on 25/07/2018 by Iulian Gavriluta

RER colectare numai ambalaje sticlaRER SUD SA a demarat colectarea separata a ambalajelor din sticla, atat pentru utilizatorii casnici cat si pentru buzoienii care locuiesc la bloc, arondati asociatiilor de proprietari. Pana acum buzoienii puneau ambalajele din sticla in sacul galben, desi acest tip de deseu nu era destinat sacului galben, sau solicitau telefonic ridicarea sticlelor, borcanelor, de la domiciliu.Acest serviciu s-a prestat la cererea buzoienilor si pana acum. Incepand de la 01.08.2018 avem solutii personalizate fiecarui tip de utilizator al serviciilor de salubritate si implicit al colectarii selective a deseurilor.Singurul element comun este ziua de colectare, respectiv cea de marti, atat pentru utilizatorii casnici care locuiesc la case, cat si pentru buzoienii care locuiesc la bloc.

         Astfel, persoanele care locuiesc la case, trebuie sa solicite ridicarea ambalajelor din sticla la Call Center nr. 0374 885690, in intervalul orar 08.00-23.00, cu cel putin 24 de ore inainte de ziua de colectare, respectiv MARTI, in situatia in care au strans o cantitate mai mare de deseu din sticla!Prin ambalaje din sticla intelegem, sticlele, borcanele si paharele din sticla. Aceste recipiente fara capace sau alte dopuri din plastic sau metal golite de continut si curate se vor scoate in fata portii in fiecare zi de MARTI!

             Asociatiilor de proprietari le vom distribui pubelele verzi incepand din data de 01 august, urmand ca in prima zi de marti din prima saptamana ulterioara amplasarii acestora sa incepem colectarea.

             Pentru asociatiile de proprietari avem doua situatii distincte, mai exact, cea in care locatarii duc deseurile la platformele special amenajate pentru depozitarea si colectarea deseurilor.Platformele vor fi dotate cu o pubela verde, inscriptionata cu mesajul distinct “Depozitare numai ambalaje din sticla”, dar si cu celelalte detalii explicite vizual si textual, despre cum trebuiesc puse in pubela verde ambalajele din sticla, dar si cu atentionarea ca geamurile sparte, portelanurile, bibelourile si vesela sunt deseuri menajere, deci nu sunt destinate pubelei verzi!

       In cazul locatarilor care locuiesc in blocurile dotate cu ghena, recipientele din sticla fara capace sau alte dopuri din plastic sau metal, golite de continut si curate se vor cobori in scara blocului, de unde vor fi preluate de ingrijitoarea de bloc si vor fi puse in pubela verde inscriptionata de RER SUD SA, care se afla in camerele special amenjate in subsolul imobilelor cu zece, sase sau opt nivele.

         Practic prin colectarea separata a ambalajelor din sticla se trece de la etapa de ridicare doar la solicitare, atat pentru persoanele fizice cat si pentru agentii economici, la o noua etapa, organizata distinct, intr-o zi de ridicare in fiecare saptamana, ziua de marti, personalizata pentru cele trei categorii de generatori de ambalaje din sticla, cu solutii adaptate fiecarui tip de cladire din municipiu.

         Agentilor economici vom continua sa le ridicam acest tip de deseu reciclabil, la solicitare telefonica la acelasi numar de Call Center 0374 885690, in intervalul orar 8.00-23.00, la care trebuie sa anunte, cand au strans o cantitate mai mare de sticle, borcane sau pahare din sticla, cu cel putin 24 de ore inainte colectare.

            

Pentru cele patru categorii de generatori de deseuri s-au folosit mijloacele specifice de informare, utilizate, de RER SUD SA si pana acum, respectiv informari prin care explicam detaliile fiecarui mod de colectare, la care se adauga publicitatea in media locala.

             Precizam faptul ca geamurile sparte, portelanurile, bibelourile si vesela sunt deseuri menajere.

          

           De ce colectam ambalaje din sticla?

          

           Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 watti timp de 24 de ore.

           Producătorii de sticlă beneficiază de reciclare în mai multe moduri: sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele, și economisește energie.

           Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.

         O creștere relativă cu 10 % a masei de sticlă reciclată reduce emisiile de particule cu 8%, emisiile de oxid de azot cu 4% și emisiile de oxizi de sulf cu 10%.

           Reciclarea a 1.000 de tone de sticlă creează ușor peste 8 locuri de muncă.

           Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada

           Sticla este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate.

             Fabricarea sticlei este un proces închis, fără produse secundare toxice.

RER colectare numai ambalaje sticla