În perioada 16-18 iulie s-a desfășurat la sediul ONU din New York Forumul Politic la Nivel Înalt privind dezvoltarea durabilă. Agenda 2030, asumată de șefii de guverne la ONU în septembrie 2015,cuprinde 17 obiective totalizând 169 de ținte de urmărit privind dezvoltarea durabilă și este complementară Acordului de la Paris;
aceasta își propune să fie un angajament global puternic învederea eradicării sărăciei și așezarea lumii pe un drum al incluziunii și dezvoltării sustenabile. Parlamentul României a fost reprezentat de Dl. Lucian Romașcanu, senator de Buzău. La întoarcerea în țară Romașcanu a declarat: ”Am avut onoarea să reprezint Parlamentul României la evenimentele parlamentare asociate Forumului Politic la Nivel Înalt privinddezvoltarea durabilă desfășurate la New York șiorganizate de Uniunea Inter-Parlamentară. Am prezentat realizările dar și viziunea noastră privind această importantă temă atât la dezbaterea tematică ce a avut loc în sediul ONU cât și la workshop-ul tematic ”Parlamentele și obiectivele de dezvoltare durabilă”. De asemenea am acordat un interviu reprezentanților UIP legat de tematica reuniunilor.
Un punct pe care l-am subliniat a fost acela al necesității asumării globale a dezvoltării durabile, nu numai la nivel individual, de țară. Avem nenumărate exemple, unele și înRomânia, când țări campioane la dezvoltare durabilă între granițele proprii abdică de la principii atunci cândfac afaceri în exterior - vezi exploatarea fundamental ”nedurabilă” a resurselor altora, fără nicio preocupare pentru sustenabilitate. Am participat și la prezentarea Raportului Național Voluntar (Voluntary National Review - VNR) al României prezentat de D-naViceprim-ministru Grațiela Gavrilescu, un raport detaliat și bine articulat, cu accent pe cele 6 obiective aflate în evaluare (apa, energie pentru toți, așezările umane sustenabile, conum și producție sustenabile, utilizarea sustenabilă a ecosistemelor terestre, implementarea parteneriatului global pentrudezvoltare durabilă) din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă asumate a fi îndeplinite de către toate guvernele până în 2030. Am avut bucuria unor întâlniri deosebite cu Dna Gabriela Cuevas Barron, senator al Mexicului si Președinta IPU, cu numeroși parlamentari din țările prezente la reuniune. De asemenea au fost întîlniri placute și utile cu E.S. Dl. Ambasador Ion Jinga, reprezentantul nostru permanent la ONU și cu echipa Misiunii Permanente a României.”
E.S.