Ai datorii la intretinere? Te poti trezi cu apartamentul ipotecat si il poti pierde. Citeste aici despre puterile sporite ale Asociatiilor de proprietari

Municipiul Buzau 3Dacă locuiţi la bloc, încercaţi să plătiți întreţinerea la timp, altfel vă puteţi trezi cu apartamentul ipotecat şi îl puteţi pierde. O lege nouă le da puteri sporite asociaţiilor de proprietari, care, pe lângă procesele deschise restanţierilor, îi pot amenda pe locatari dacă nu deschid uşa pentru reparaţii urgenţe sau refuză să ia măsuri pentru consolidarea imobilului.

Poate vi s-a întâmplat ca în blocul în care locuiţi să aveţi un vecin rău platnic, care adună restanțe de la lună la lună. Până acum, administratorul trebuia să apeleze la o instanţă de judecată ca să rezolve problema, iar asta înseamnă bani şi chiar ani de zile până la emiterea unei sentinţe definitive. Acum însă, cu mai mult de trei luni întârziere la plata întreţinerii, datornicul se va alege cu o notificare în cartea funciară, iar asociaţia va putea pune o ipotecă pe locuinţa acestuia. Legea rezolvă şi problema proprietarului de apartament care nu cooperează cu ceilalţi locatari. Dacă apare o urgenţă, o ţeavă spartă de exemplu, care îl inundă pe vecinul de jos, sunteţi obligat să ajutaţi la rezolvarea problemei. Noua lege prevede şi sancţiuni pentru cei care refuză accesul în locuinţă administratorului, preşedintelui sau unui membru al comitetului executiv împreună cu o persoană care face reparaţii, în caz de urgenţă. Vorbim despre amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei. Amenzi de până la 1.000 de lei sunt prevăzute şi pentru cei care nu vor să-şi achite partea pentru consolidarea şi modernizarea blocului sau pentru cei care nu anunţă dacă fac modificări în apartament, iar preşedinţii sau administratorii de bloc care îşi încălcă atribuţiile riscă să plătească până la 3.000 de lei. Legea va intra în vigoare în toamnă.

Sursa - stirileprotv.ro

A.M.