Pe măsură ce iulie se apropie de sfârșit, soarele a fost “gol” timp de 21 de zile - o perioadă remarcabilă de 3 săptămâni fără pete solare. Pentru a găsi o perioadă egală în istoricul recent, trebuie să vă întoarceți în iulie-august 2009, când soarele a ieșit dintr-un minim solar intr-un secol. Astronomii spun ca acum intrăm într-un nou minim solar, posibil la fel de adânc ca ultimul (Vezi FOTO - Soarele fără pată fotografiat de Observatorul Solar Dynamics al NASA)
Potrivit Astrofizicienilor, minimul solar este o parte normală a ciclului solar. La fiecare 11 ani sau cam asa ceva, se produce asa ceva. Miezurile întunecate care produc exploziile solare dispar de pe discul solar, lăsând soarele gol pentru perioade lungi de timp. Aceste parti liniștite ale Soarleui au venit cu regularitate de când ciclul de pete solare a fost descoperit în 1859. Cu toate acestea, nu toate minimele solare sunt similare. Ultimul din 2008-2009 a surprins observatorii cu adâncimea și efectele secundare. Punctele solare au scăzut la un nivel asa de scăzut cum nu s-a mai observant de 100 de ani (soarele a scăzut cu 0,1%).
Cei care opereaza cu Prognozele meteorologice s-au întrebat de mult timp: următorul minim solar (2018-2020) va fi la fel de profund ca cel precedent (2008-2009)? Douăzeci și una de zile fără pete solare nu este suficient pentru a răspunde la această întrebare. În timpul minimului solar al anilor 2008-2009, cel mai lung interval de timp fără pătrundere era de 52 zile, adăugându-se un număr total de 813 zile intermitente, fără pată, observate pe parcursul minimului multianual. Totalurile corespunzătoare sunt acum numai 21 de zile și respectiv 244 de zile.
Cum ne afectează acest lucru pe Pământ?
Contrar opiniei populare, aurorile nu dispar în timpul minimului solar. În schimb, ei se retrag în regiunile polare și pot schimba culoarea. Observatorii de cer arctic încă mai pot conta pe expuneri bune în această toamnă și iarna datorita fluxurilor de vânt solar ce interfereaza cu campul magnetic al pământului. Cea mai mare schimbare adusă de minimul solar poate fi in “ploaia” razelelor cosmice. Particulele de energie înaltă din spațiul adânc pătrund în sistemul solar interior cu o mai mare ușurință în perioadele de activitate solară scăzută. Navele spațiale NASA și baloanele meteorologice spațiale detectează deja o creștere a radiațiilor. Razele cosmice modifică fluxul de energie electrică prin atmosfera Pământului, declanșează fulgere, modifică eventual acoperirea norului și “zboara” cu călătorii aerieni comerciali pe avion.
În momentul de față nu există petele solare pe discul solar, astfel încât contorul zilelor fără pată va continua să ticăie.
Rămâi acordat pentru mai multe sunete goale și ... bun venit la minimul solar!
SURSA: spaceweather
I.G.