Intalnirea TRUMP-PUTIN va aduce o noua Paradigma mondiala? Vezi aici cum au impartit ei lumea!

Trump PutinEvenimentele petrecute in ultima perioada pe scena politica romaneasca au acoperit cu totul schimbarile petrecute in lume. Saptamana trecuta s-a desfasurat, la Bruxelles, un important summit NATO, unul la varf, in care statele membre au fost reprezentate de presedinti sau prim-ministrii, asa dupa cum statueaza legile fundamentale din fiecare tara in parte.

 

Romania a fost reprezentata de presedintele Klaus Iohannis, care, prin “mutenia” caracteristica a preferat sa tina pentru sine informatiile dobandite la Bruxelles, omitand (a cata oara?) sa-si informeze poporul despre cele discutate si despre angajamentele luate.

Pe scurt, presa internationala vorbeste despre divergente majore in cadrul aliantei, divergente atat de mari, incat POTUS (President of the United States of America), Donald Trump, a fost pe cale sa ia decizia de a retrage trupele americane stationate in Europa. Intr-un asemenea caz, este clar ca, in fata unei Europe incapabile sa-si asigure propria securitate militara, Federatia Rusa ar face un pas inainte. In ce directie, nu este inca destul de clar.

Cateva zile mai tarziu, acelasi Donald Trump, s-a intalnit la Helsinki cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Intalnirea, pregatita cu ceva timp inainte, a avut o componenta publica, bine mediatizata in intreaga lume, dar si una privata, in care s-au discutat probleme mai “delicate”.

Astfel, surse rusesti au lasat sa se “scurga” informataia ca fostul director al CIA, cel din perioada administratiei Obama (John Brennan) ar fi fost recrutat in 1976, atunci cand era student, de KGB. El a fost, ulterior (dupa caderea URSS) preluat de serviciile de spionaj rusesti (FSB), insa a ajuns sa fie (tele)comandat de un tradator. Prin urmare, “la ordin” si impreuna cu alte persoane interesate (mai ales de banii Partidului Democrat) a lansat pe piata acuzatia ca alegerile din Statele Unite ale Americii din 2016 ar fi fost decisiv influentate de Rusia, prezentand in acest sens ceea ce americanii numesc “Trump-Russia Dossier”.

In aceste conditii, este de astepta ca John Brennan sa fie arestat curand pentru a se afla cum a putut un spion al KGB sa ajunga atat de sus in ierarhia de conducere a SUA.

Presa internationala, de aceasta data, sustine ca la intalnirea de la Helsinki s-ar fi pus la cale modul in care va arata lumea in urmatorii 20-30 de ani. Pe scurt, datoria uriasa pe care o au Statele Unite ale Americii. mai ales din cauza unor cheltuieli militare “extravagante”, l-ar fi determinat pe Donald Trump sa caute pacea mondiala alaturi de Vladimir Putin.

Dupa ce Statele Unite ale Americii s-au straduit decenii la rand sa obtina supremata mondiala atat in domeniul militar cat si in cel economic, reusind sa transforme lumea bipolara de pana in 1990 (SUA-URSS) intr-una in care si-a capatat renumele de “jandarmul mondial” acum, sub conducerea omului de afaceri Donald Trump, ar fi dispusa sa cedeze din “achizitiile” sale obtinute prin forta armelor. Pentru as-i asigura economia, evident!

Mai clar, incet-incet, SUA isi va reduce prezenta militara in Europa, cedand locul Rusiei, de care, deocamdata, aproape intregul continent depinde energetic.Rusii, ar fi promis ca, intr-o asemenea situatie nu vor actiona militar, ci numai economic, printr-o cooperare benefica tuturor partilor.

Americanii mai sunt dispusi sa-si cedeze cuceririe din Asia catre China, care ar urma sa devina un pol de dezvoltare regionala suficient de puternic pentru a atrage toti competitorii din zona mai curand spre cooperare decat spre razboi, fie el si unul comercial. In zona de influenta a Chinei va ajunge si Orientul Mijlociu cu petrol cu tot. Aici se apreciaza ca modelul economic si social al chinezilor este mai potrivit popoarelor si traditiilor din zona decat cel occidental, care n-a adus decat revolte si razboi.

Statele Unite ale Americii isi vor indrepta atentia catre propriul continent, vizand o hegemonie atat in nord, spre Canada, cat si in sud, spre Mexic si mai departe pana in Tara de Foc. Americanii promit, la randul lor, ca printr-o cooperare corecta vor aduce bunastarea in curtea tuturor celor care li se alatura.

Nu este clar, intr-o asemenea paradigma, ce rol va avea Marea Britanie, scoasa singura de pe continent prin Brexit, ce rol ii va reveni Israelului si cum vor colabora China si India. Mai mult, nici Africa nu are un loc clar, cel putin din datele aflate pana in acest moment referitoare la acest plan.

     Alex Leonte        

 

https://www.youtube.com/watch?v=cwxqOoIyWm0