Tipografii şi librării in Buzăul antebelic
Last Updated on 17/07/2018 by Iulian Gavriluta

tipografii si librarii antebelicLa Buzău existau cinci tipografii particulare pe la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX-lea. O primă tipografie a luat fiinţă în anul 1873 cunoscută sub numele de “Noua Tipografie Română”, aflată in proprietatea lui Alexandru Georgescu.

 

Aici au văzut lumina tiparului mai multe ziare locale, precum ”Curierul Tipografic”-editat de proprietarul tipografiei în 1904, dar şi multe alte publicaţii . În 1888 este fondată tipografia “Modernă” de către Beniamin Davidescu, care tipăreşte ziarul local “Secera”.

Tipografia Ion Călinescu a fost înfiinţată în anul 1896 pe strada Mihai Bravu. Pe locul unde se află astăzi Palatul Comunal a funcţionat, înainte de 1900, tipografia “Crucea” înfiinţată de asociaţia profesorilor buzoieni.

Prima librărie din Buzău a aparţinut lui Alexandru Georgescu, pe strada Târgului, fiind fondată în 1868. Ea oferea o gama variata de produse: cărţi , obiecte necesare pentru scris, desen, pictură , galanterie, parfumerie, aparate şi acesorii fotografice, pianine , mobilă de artă etc.

La 1912 funcţiona pe strada Tărgului ”Librăria Davidescu”, care oferea un variat sortiment de produse. Mai putem menţiona librăriile ”Jean Iliescu”, “Librăria Modernă” şi Librăria “Dumitru Niculescu”. Pe strada Unirii se găseau librăriile “Mihai Teodorescu” şi “Tănăsescu”. (Surse arhivistice)

Adrian Constantin