FOTO – Arheologii de la Muzeul Judetean Buzau cerceteaza zilele acestea cele 170 de morminte din cel mai Important cimitir al epocii bronzului ( atribuit culturii Monteoru)
Last Updated on 17/07/2018 by Iulian Gavriluta

MJB arheologie santier 2018  News Buzau 1Muzeul Județean Buzău continuă seria cercetărilor arheologice pe șantierele de pe teritoriul județului. Săptămâna aceasta a sosit rândul șantierului de la Cârlomănești-La Arman, com. Vernești, unde începând din anul 2003 se află în cercetare una dintre cele mai importante cimitire din epoca bronzului, atribuit culturii Monteoru.

Aici au fost descoperite peste 170 de morminte, cercetarea lor fiind de natură a contribui cu noi informații despre riturile și ritualurile de înmormântare practicate acum patru milenii de locuitorii din zona Subcarpaților de Curbură. De asemenea foarte importante sunt și informațiile legate de modul în care înaintașii noștri percepeau fenomenul morții. ”Muzeul Județean Buzău continuă și în acest an cercetările de la cimitirul din epoca bronzului de la Câlromănești, punctul La Arman. Colectivul științific este compus din dr. Mihai Constantinescu, antropolog în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Reiner București, prof. dr. Monica Șandor Chicideanu, din cadrul Universității București, dr. Sebastian Matei cercetător științific în cadrul Muzeului Județean Buzău și subsemnatul. Se are în vedere identificarea de noi morminte, necropola de aici fiind una dintre cele mai bine cercetate și valorificate până în prezent. Informațiile obținute vor fi valorificate atât științific, prin publicarea de materiale și prezentarea la reuniuni de profil, dar și muzeistic, prin completarea expozițiilor de bază ale muzeului nostru cu descoperirile provenite de aici. Acest sit este unul de tradiție, fiind un reper pe harta cercetărilor arheologice din țara noastră”, a precizat pentru News buzau, Daniel Costache, directorul Muzeului Judetean Buzau.

I.G.

{vsig}cultura-Monteoru-MJB-2018{/vsig}