De ce maladii sufereau buzoienii la final şi început de veac ?
Last Updated on 16/07/2018 by Iulian Gavriluta

sala de operatiiMedicul primar, dr. G. Angelescu ne prezintă situaţia medicală a Buzăului pe anul 1897. Paludismul era boala care se manifestase cel mai puternic,  existând la acel moment un numar de 1290 bolnavi.

Cauza principală a boli, manifestată prin friguri şi diaree, erau bălţile şi mocirlele din interiorul şi de pe marginea oraşului. O altă boală era angina difterică care a afectat 107 copii, dar datorită tratamentului cu ser antidifteric, doar 15 copii nu au putut fi salvaţi şi aceasta deoarece nu au recurs la ajutorul medicului . Tuberculoza pulmonară a ucis 70 de oameni, iar pneumonia 53. Euterita, o maladie care se manifesta vara si era produsă de o nutriţie necorespunzătoare, afecta mai mult copii. Din 38 de persoane decedate din această cauză, 28 au fost copii. Febra tifoidă si varicela erau alte doua maladii care se manifestă in mod frecvent.

Starea de sănătate a locuitorilor din Buzău era indispensabil legata de respectarea normelor de igienă. O alta statistica a principalelor boli înregistrate de medici, în anul 1901, confirmă acest fapt.

In acest an, oraşul a cunoscut mai multe epidemii de angină difterică, care au izbucnit de două ori - de la 24 martie pană la 24 iunie şi de la 28 iunie la 6 decembrie, cauzând 4 decese. Scarlatina loveste in forta la 17 martie 1901 şi în aprilie 1902 nu încetase, dar ucis 19 băieţi şi 9 fete. Febra tifoidă a izbucnit de trei ori - de la 29 septembrie la 12 octombrie, de la 24 octombrie la 2 decembrie şi apoi de la 29 decembrie şi in primăvara lui 1902.

       Pentru combaterea epidemiilor, medicul primar şi autorităţile locale au luat o serie de măsuri, populaţia fiind obligată să cureţe puţurile, să văruiască toate casele, să cureţe şi să ridice gunoaiele, să „deşerte” latrinele.De asemenea, autorităţile locale au oprit şi procesiunile funerare. Imobilele suspecte au fost dezinfectate prin vapori de formol, utilizându-se aparatul „L’eclair”. Este dificil de parcurs acest drum spre civilizatie dar mai ales greu de luptat cu prostia şi cu  îndărătnicia omenească . Boală stramosesscă , nu ?  (Surse arhivistice)

Adrian Constantin